Home » Dieta fără carbohidrați: slăbești fără să-ți fie foame

Dieta fără carbohidrați: slăbești fără să-ți fie foame

scris de: Elena
Dieta fara carbohidrati

Dieta fără carbohidrați sau modul cum să slăbești fără să-ți fie foame este deja dieta preferată a celebrităților, iar principiul ei este simplu: elimină carbohidrații!

Ce sunt carbohidrații? Aceștia reprezintă cea mai importantă sursă de energie pentru organism, dar și principalul motiv pentru care se depun kilogramele, în cazul în care corpul nu arde în totalitate excesul. Dieta fără carbohidrați poate fi chiar un stil de viață, cu condiția să reușești să spui „NU” mai multor tipuri de alimente.

Numeroase studii au fost dezvoltate de cercetători în ultimii 11 ani legate de dieta fără carbohidrați, iar concluziile experților în nutriție și sănătate au fost în favoarea acestei diete. Eliminarea carbohidraților este o alternativă excelentă inclusiv pentru tratarea obezității, dar și a altor afecțiuni cu care societatea modernă se confruntă din cauza alimentelor procesate și mâncării nesănătoase. Carbohidrații sunt exact compușii pe care organismul îi asimilează cel mai repede, cu mici diferențe pe care le conține dieta fără carbohidrați.

Carbohidrați răi VS Carbohidrați buni

Fie că este vorba despre carbohidrați sau zaharuri, procesarea lor rapidă de către organism generează glucoza din corp. Există însă două tipuri de carbohidrați care generează energie: fie cu eliberare rapidă (carbohidrații răi), fie cu eliberare treptată (carbohidrații buni).

fara carbohidrati

O altă diferență importantă între cele două tipuri de carbohidrați este conținutul de grăsimi, fibre și minerale. Carbohidrații buni conțin mai multe fibre, pe când carbohidrații răi, mai multe grăsimi și zaharuri. Așadar, carbohidrații răi eliberează rapid zaharurile în corp și creează senzația de foame la foarte scurt timp după masă. Carbohidrații buni se digeră lent, iar energia este eliberată constant, treptat. Cantitatea de carbohidrați buni pe care alegi să o consumi depinde foarte mult și de stilul de viață și consumul tău de energie zilnic. Cu cât faci mai multă mișcare, cu atât consumi mai multă energie, deci carbohidrați buni.

Asta înseamnă că dieta fără carbohidrați constă, de fapt, în eliminarea completă a carbohidraților răi și consumul moderat al carbohidraților buni, care trebuie să reprezinte maximum 40% din totalul alimentelor care vor fi introduse în mesele zilnice.

Ce avem voie să mâncăm și ce nu dacă ținem regimul fără carbohidrați?

Alimente nepermise

-Zahăr, îndulcitori articiali, prăjituri, înghețată, gemuri, dulcețuri;

-Alimente care conțin gluten: cereale, biscuiți, paste făinoase, griș, pâine de orice fel, orez;

-grăsimi hidrogenate, uleiuri vegetale, chipsuri din comerț;

-alimente procesate, semipreparate, sosuri din comerț, ketchup, maioneză;

-fructe bogate în glucide: struguri, banane, pere, cireșe, portocale, stafide;

-legume cu conținut de amidon: cartofi, fasole, mazăre; păstârnac, porumb;

-murăturile și otețul;

-sucuri naturale.

Alimente indicate în dietă

-Carne de vită, porc, pui, curcan, carne de miel, preferabil fără grăsimi;

-Pește;

-Ouă;

-Legume fără amidon: spanac, broccoli, salată verde, morcovi, varză, țelină, măsline, castraveți, ceapă, roșii, avocado, andive, ciuperci;

-Fructe: mere, portocale, coacăze, căpșuni;

-Semințe și nuci: fistic, alune, semințe de floarea-soarelui;

-Ulei de cocos, unt, ulei de măsline, ulei de ficat de cod;

-Cafea, ceaiuri fără zahăr, apă.

Dacă te-ai decis deja să dai startul dietei fără carbohidrați, reține că este extrem de important și felul în care combini alimentele. Nu combina niciodată alimentele bogate în proteine cu alimentele bogate în carbohidrați. Deși fructele apar pe lista de alimente permise, poți mânca, de exemplu, un singur măr pe zi sau cantități foarte mici din alte fructe care nu sunt permise. Unele fructe au un conținut foarte mare de zaharuri, ceea ce va duce la o eliberare rapidă a energiei. Cu cât se elimină mai mulți carbohidrați din dietă, cu atât slăbești mai mult. Sportul și mișcarea au, de asemenea, mare importanță în dieta fără carbohidrați.

Opțiuni de meniuri pentru dieta fără carbohidrați

La micul dejun:

-Omletă (eventual din albuș) în combinații diverse: cu bacon, spanac, ciuperci sau brânză;

-Iaurturi cu fructe: coacăze sau căpșuni.

La prânz:

-supă-cremă de ciuperci/broccoli/avocado;

– piept de pui la grătar cu spanac sau salată verde cu puțin ulei de măsline;

 -salată verde cu ton și maioneză făcută în casă.

La cină:

– țelină sau castraveți cu brânzeturi;

-pește la grătar cu ierburi aromatice.

Deserturi: brânză cu ciocolată neagră/vanilie/migdale/coajă de lămâie, iaurturi degresate cu fructe.

Deși opțiunile pentru meniu de dietă fără carbohidrați pot părea delicioase, reține:

• Este foarte important să renunți complet la amidon: pâine, paste și orez și să consumi fructe și sucuri de fructe cu moderație, în cantități foarte mici.

• Poți mânca oricât vrei din alimentele fără carbohidrați, dar este bine să închei masa dacă te-ai săturat.

• Să nu eviți grăsimile, pentru că te fac să uiți de înfometare, dar întrucât acestea au efect asupra sănătății, să nu faci excese.

• Și mai important este faptul că, după ce ți-ai atins numărul de kilograme dorit, sub nicio formă să nu revii brusc la consumul de carbohidrați. Aceștia trebuie reintroduși în alimentație treptat, dacă vorbim de carbohidrații buni, iar cei răi, eliminați definitiv, pentru a te menține…

În concluzie, dieta fără carbohidrați este o alegere bună pe termen lung, dar ar putea deveni și un stil de viață, într-un mod mai puțin restrictiv.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept