Maca – proveniență, beneficii, contraindicații, super aliment
Acest articol vă prezintă câteva dintre beneficiile pe care ni le oferă planta sau, mai bine zis, super alimentul maca de proveniență peruană, dar și contraindicațiile de care trebuie să ținem cont atunci când îl consumăm.
Cuprins:
Proveniență
Maca – supranumit și „Afrodiziacul Anzilor”, este una dintre plantele care ne oferă numeroase beneficii. Face parte din familia brassicaceae și se cultivă de mai bine de 2600 ani, atât pentru consumul alimentar, cât și în scopuri medicinale. Este regăsită sub denumirea științifică de „lepidium meyenii” sau „lepidium peruvianum” și crește la o altitudine cuprinsă între 3500- 4200 m, în munții Anzi din vestul Americii de Sud (Peru și Bolivia, mai exact).
După forma ei, maca seamănă foarte mult cu o ridiche, doar că este mult mai mare în lungime și mai groasă în lățime. Putem regăsi patru soiuri de maca rădăcină, ele fiind identificate în funcție de culoare, de la crem, roz deschis la purpuriu și negru.
La început se găsea în jungla amazoniană, unde războinicii o foloseau înainte de fiecare luptă, pentru a deveni mai puternici. În urma procesului de recoltare, maca poate fi folosită sub formă de pudră la realizarea diverselor preparate alimentare sau deshidratată și pusă la păstrare pentru a fi folosită în sezonul rece.
Beneficii
Maca este o plantă foarte bogată în vitamine și minerale, enzime și aminoacizi esențiali, ajută la creșterea libidoului și a fertilității, este o sursă de energie și înlocuiește cu succes cafeaua, viagra sau progesteronul.
Datorită faptului că are în componența sa o cantitate însemnată de vitamina B, maca este adorată de vegani și vegetarieni, și aproape nelipsita din meniul lor zilnic. Pe lângă beneficiile numeroase pe care ni le oferă, maca este și una dintre sursele de calciu, magneziu și un tonic natural.
Este folosit de atleți, deoarece ajută la creșterea performanțelor, oferă o rezistență mai mare la stres, iar după consum oferă o senzație de bine. Ajută la o bună funcționare a glandelor endocrine, îmbunătățește calitatea țesuturilor, are efect de analgezic, sedativ și expectorant, este bun în tratarea anemiilor, infertilitate, sterilitate, malnutriție, cancer de stomac, tuberculoză ș.a.m.d.
Maca crește cantitatea de oxigen din sânge și ne ajută să trecem peste senzația de „rau de înălțime” pe care o avem de multe ori la altitudini de 2500-3000 m, este un termic natural pe care îl putem folosi în sezonul rece și ajută la vindecarea bolilor de tiroidă.
Contraindicații
În urma consumului repetitiv de maca, unele persoane pot dezvolta anumite sensibilități la acest aliment, cum sunt insomniile sau hiperactivitatea. Norvegienii nu consumă maca fără prescripție medicală, deoarece ei îl consideră și îl utilizează doar sub formă de medicament, nicidecum ca aliment.
Fiind unul dintre alimentele bogate în fibre, maca poate influența digestia și adesea duce la deshidratare, prin consumul lui excesiv producând diaree, gaze și o accelerare a digestiei prin care de multe ori sunt eliberate și fibrele.
În timpul sarcinii și pe perioada alăptării maca nu se recomandă spre consum gravidelor, nici măcar sub formă de supliment alimentar, deoarece are o influență negativă atât asupra mamei, cât și a fătului.
Super aliment pentru el și pentru ea
Pentru el
- energizant natural (în special în cazurile de oboseală cronică);
- crește libidoul (tratament natural al disfuncției sexuale);
- menține și îmbunătățește sănătatea sistemului endocrin;
- pentru sportivi, atleți în special, ajută la creșterea performanțelor (rezistență la efort și stres);
- crește fertilitatea;
- echilibrează hormonii;
- oferă o bunăstare fizică și emoțională;
- reglează tensiunea arterială;
- îmbunătățește memoria;
- ajută organismul să lupte împotriva reumatismului și artritei;
- tratează bolile suprarenale.
Pentru ea
- alină bufeurile (simptome ale menopauzei);
- tratează sindromul post-menstrual (SPM);
- la fel ca și la bărbați, menține și îmbunătățește sănătatea sistemului endocrin;
- sporește performanțele și ajută la combaterea stresului;
- energizant natural;
- remediu la HRT (terapia de substituție hormonală);
- echilibrează hormonii;
- reglează tensiunea arterială;
- îmbunătățește memoria;
- ajută organismul să lupte împotriva reumatismului și artritei;
- vindecă diferite boli…