Home » Top 10 beneficii ale consumului de ardei iute

Top 10 beneficii ale consumului de ardei iute

scris de: Elena
ardei iute rosu

Cunoscut și sub denumirile de chili, piper iute, chuper roșu, paprika, ciușcă sau țușcă, ardeiul iute a fost o componentă importantă în alimentația oamenilor încă din anii 7500 î.Hr.

În Europa, ardeiul iute a ajuns după descoperirea Americii de către Columb, în anul 1492. Datorită aromei sale puternice, ardeiul iute este foarte apreciat în gastronomie. Se pare însă că acesta nu este doar un ingredient care dă savoare mâncării, ci și un bun remediu pentru diverse afecțiuni medicale.

Substanța care dă gust picant ardeilor se numește capsaicină. În funcție de cantitatea conținută de capsaicină, iuțeala ardeilor variază de la soi la soi. În afară de substanța menționată anterior, gustul acestor ardei se datorează și uleiurilor esențiale pe care le conțin, acestea având, de asemenea, efecte benefice asupra organismului uman. În continuare, vor fi prezentate cele mai importante zece beneficii ale consumului de ardei iute.

ardei iuti

  1. Consumul de ardei iute aduce mari beneficii sistemului circulator. Acesta este unul dintre cele mai importante remedii pentru hipertensiunea arterială, curățând arterele și contribuind la diminuarea cantităților de colesterol rău sau a trigliceridelor existente în corp.
  2. Deși este considerat pe nedrept nociv sistemului digestiv, ardeiul iute este în realitate benefic atât pentru stomac, cât și pentru tractul intestinal. Acesta stimulează secreția sucurilor stomacale care împiedică apariția ulcerului gastric și ajută la vindecarea leziunilor stomacale.
  3. Consumul de ardei iute poate preveni apariția celulelor canceroase. Studii recente arată că substanța care este responsabilă pentru iuțeala acestui tip de ardei, capsaicina, are efecte anticancerigene.
  4. Această plantă elimină starea de oboseală, stimulând metabolismul corpului și aducând un plus de energie celor care îl consumă, astfel încât un ardei iute poate înlocui cu ușurință un energizant sau o cană de cafea.
  5. Ardeiul iute este, de asemenea, unul dintre cele mai cunoscute remedii populare împotriva răcelii. Datorită concentrației ridicate de vitamina A și betacaroten, acesta stimulează imunitatea, apărând organismul împotriva gripei și răcelii. Acest aliment este bun si pentru sinusuri, de pildă, un ceai de ardei iute stimulează secreția mucoaselor nazale, ameliorând nasul înfundat și congestionat.
  6. Întrucât am ajuns la capitolul remedii populare, ardeiul este folosit drept leac și împotriva degerăturilor. Atunci când se consumă ardei iute, o senzație de căldură este declanșată în tot corpul, ceea ce ajută organismul să-și recapete stabilitatea termică în cazul în care a fost expus unor temperaturi scăzute pentru o perioadă îndelungată de timp.
  7. Tot în sfera remediilor tradiționale se înscrie și uzul ardeiului iute pentru combaterea durerilor provocate de artrită, herpes zoster sau a migrenelor. În momentul de față, sunt derulate studii privind efectele capsaicinei ca remediu pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, responsabile pentru o arie largă de afecțiuni medicale.
  8. Ardeiul iute are și un rol antiinflamator. Miraculoasa capsaicină care provoacă reacții termice în organism atunci când este consumată este și un inhibator puternic al substanței P, substanță asociată cu procesele inflamatorii.
  9. Acest aliment are și un rol afrodiziac, în special în cazul bărbaților. Alături de alte plante de acest tip precum ginsengul și ginkgo biloba, ardeiul iute este ușor de procurat și nu prezintă efecte secundare asemenea medicamentelor…
  10. Întrucât stimulează arderea caloriilor, ardeiul iute este folositor și în cazul persoanelor care vor să dea jos kilogramele suplimentare. Substanțele existente în această plantă contribuie la termogeneză și la consumul de oxigen, fiind așadar recomandată persoanelor care vor să slăbească.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept