Home » Top 10 beneficii ale consumului de muştar

Top 10 beneficii ale consumului de muştar

scris de: Elena

Muştarul este unul dintre cele mai populare condimente din lume. Pe lângă faptul că poate fi folosit în diverse feluri de mâncare, muştarul conţine o cantitate foarte mare de elemente benefice pentru organismul uman. Consumul unui astfel de condiment furnizează Omega-3, Omega-6, calciu, fibre, fosfor, proteine, zinc, antioxidanţi, complexul vitaminic B, vitamina A, clorofile etc.

Muştarul poate fi alb, negru sau brun, iar ca sortimente există muştar dulce, mediu iute, iute, Colman (foarte picant), Rotisseur, bavarez (încălzit cu zahăr). Deşi are o multitudine de efecte benefice, vom face un top 10 beneficii ale consumului de muştar:

muştar

 1. Luptă împotriva cancerului

Fitonutrienţii din seminţele de muştar împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi, de asemenea, dezvoltarea cancerului gastrointestinal. Sunt stimulate sucurile gastrice, secreţia biliară şi tranzitul intestinal.

 1. Benefic pentru bolile inimii, artrită şi reumatism

Seleniul şi magneziul reduc din gravitatea artritei reumatoide şi a astmului. Are proprietăţi antiinflamatorii, iar presiunea arterială scade. Substanţele muştarului ajută la protejarea inimii şi împiedică apariţia anumitor boli sau atacuri legate de sistemul cardiovascular.

Cataplasmele cu muştar sunt folosite pentru afecţiunile bronhopulmonare (pe lângă astm, şi bronşita ori pneumonia).

 1. Luptă împotriva demenţei

Degenerările neuronale pot fi tratate cu muştar, mai ales muştarul galben luptă împotriva apariţiei bolii Alzheimer.

 1. Ajută la păstrarea siluetei

Datorită conţinutului scăzut de calorii şi colesterol, muştarul poate fi folosit cu succes în curele de slăbire. În plus, furnizează organismului nutrienţi şi îmbunătăţeşte tranzitul intestinal.

 1. Remediu împotriva gripei

Cataplasmele cu boabe de muştar alungă febra, decongestionează căile respiratorii şi ajută la lupta cu gripa.

 1. Contribuie la starea de bine

Muştarul conţine triptofan, un aminoacid “al fericirii”, care stimulează starea de bine. În plus, îmbunătăţirea sistemului metabolic induce organismului şi creierului o stare sănătoasă şi, automat, gândirea devine mai pozitivă.

 1. Luptă împotriva intoxicaţiilor

Având proprietăți antiinflamatoare şi antiseptice, stimulând organismul şi, mai ales, sistemul gastrointestinal, muştarul e o armă eficientă şi împotriva intoxicațiilor alimentare. O cantitate mare de muştar ingerată induce starea de vomă în cazul otrăvirilor.

 1. Tratament pentru înfrumusețare

Având în vedere că e constituit 28% din uleiuri, acest condiment e folosit la crearea de măşti pentru păr sau ten. Preparate în diverse feluri, semințele ajută în lupta contra acneei şi a eczemelor.

 1. Luptă împotriva constipațiilor cronice

Deoarece stimulează sistemul gastrointestinal, constipaţia este tratată şi apoi prevenită. Astfel, tranzitul intestinal se îmbunătăţeşte, arderile sunt stimulate, constipaţia şi balonarea dispar. Bineînţeles, cu o hidratare intensă, organismul se poate detoxifica mai repede.

 1. Dieta cu muştar – remediu împotriva obezității şi bolilor gastrointestinale

În dieta cu muştar se va renunţa la consumul alimentelor bogate în zahăr şi grăsimi. Trei linguriţe de boabe de muştar crude şi zdrobite, amestecate într-un pahar de apă, se consumă înainte de mesele principale. Conţinutul scăzut de calorii, zahăr şi colesterol ajută la slăbit şi, de asemenea, muştarul conferă starea de saţietate.

Dacă vrei să îţi prepari pastă de muştar acasă, amesteci 250 ml apă plată, 150 ml suc de lămâie, 250 g boabe de muştar şi miere.

Recomandări

 • Nu trebuie exagerat cu consumul de muștar, pentru că poate afecta sistemul digestiv.
 • A se evita de către persoanele care suferă de iritații urinare, de dispepsie, colon iritabil sau alte probleme stomacale;
 • Cataplasmele nu se utilizează la copiii sub zece ani sau la persoanele cu piele sensibilă…

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept