Cu toate că este un aliment foarte preţios, laptele şi-a primit destule critici având în vedere că un procent foarte mare de persoane au intoleranţă la lapte şi îl asociază adesea cu un produs alimentar plin de bacterii. Bineînţeles că există alternative, iar mai jos vă vom arăta top trei alternative sănătoase pentru lapte. Mai întâi, să vedem de ce sunt anumite persoane împotriva consumului de lapte.
Cuprins:
Cauzele renunţării la consumul de lapte
- Intoleranţa la lactoză – lactoza este un glucid întâlnit în laptele animal, astfel că persoanele care îl consumă suferă apoi de simptome precum balonarea, greaţa şi chiar diareea;
- Alergia la lapte – corpul poate prezenta anumite reacţii alergice la proteinele din lapte, precum disconfort gastric, erupţii cutanate sau congestii nazale;
- Miturile despre calciu – sunt multe sfaturi împământenite despre calciu şi despre cum laptele este cel mai bun aliment pentru ca organismul uman să primească şi să asimileze calciu. Se pare că acest aliment nu aduce un aport substanţial necesarului de calciu şi, așadar, nu previne degenerări precum osteoporoza;
- Susţinătorii regimurilor vegane – adepţi ai produselor alimentare vegetale şi netratate, veganii sunt împotriva consumului de lapte animal din cauza animalelor care sunt crescute în condiții improprii în ferme şi din pricina faptului că poate conţine bacterii, mai ales laptele animal nefiert sau netratat.
Top 3 alternative sănătoase pentru lapte
1. Laptele de soia – are aproape la fel de multe proteine ca laptele animal, doar că mai puţină grăsime, o mai mare cantitate de calciu şi, în plus, nu conţine colesterol. Sunt şi mulţi oponenţi ai acestui tip de lapte deoarece, soia este un produs suspus constant modificărilor genetice. Consumat în cantităţi mari, poate mări riscul apariţiei cancerului şi poate provoca alergii;
2. Laptele de migdale – e sărac în calorii şi grăsimi, are mai mulţi antioxidanţi şi e bogat în diverse elemente necesare organismului (vitamina E, magneziu, potasiu, calciu, fier, fibre etc.). E un substitut excelent al laptelui animal, atât pentru băut, cât şi pentru prepararea hranei;
3. Laptele de orez – nu are colesterol, conţine puţină grăsime, însă nu e bogat în proteine. Este potrivit pentru deserturi, datorită gustului dulceag. Este perfect pentru persoanele alergice, fiindcă nu poate produce niciun fel de reacţie alergică. Nu este însă la fel de bun d.p.d.v. nutriţional ca laptele de migdale.
Pentru a fi cât mai naturale, aceste tipuri de lapte se pot prepara în casă, cele din comerţ nefiind total RAW. Toate trei reprezintă tipuri alternative foarte sănătoase la laptele animal, mai ales la cel de vacă.
Alte alternative la laptele animal
- Laptele de cânepă – acesta conţine Omega 3, Omega 6, calciu şi fosfor. Se absoarbe mult mai repede decât laptele de soia;
- Laptele de ovăz – conţine fibre, vitamina E, acid folic şi nu conţine colesterol ori lactoză. Deşi poate fi folosit de persoanele care au diverse alergii, cele cu alergie la gluten nu îl pot consuma. Are o multitudine de elemente nutritive ce ajută în lupta împotriva apariţiei cancerului;
- Laptele de cocos – e bogat în acid lauric ce are grijă de sănătatea inimii şi omoară diverse infecţii şi bacterii din corp. Are un gust dulceag, așadar e perfect pentru prepararea deserturilor;
- Laptele de nuci caju – e foarte consistent, fiind perfect pentru prepararea budincilor…