Se cunosc numeroasele beneficii pe care îl are laptele de origine animală și aprecierea pe care o primește din partea majorității oamenilor însă o atenție deosebită ar trebui să se acorde și laptelui de origine vegetală, pe care mulți nutriționiști îl recomandă spre introducerea în alimentația noastră zilnică. Mai ales că, acest tip de lapte îl poți prepara chiar tu în propria ta bucătărie din semințe de floarea-soarelui, susan, arahide, nucă sau orice alt tip de semințe.
1.Laptele de floarea-soarelui este o excelentă sursă de minerale precum calciul, fierul, manganul, magneziul, zincul și cuprul. De asemenea, conține cantități mari din grupul vitaminelor B, vitamina E și acid folic.
Mod de preparare
Aveți grijă ca atunci când cumpărați semințele de floarea-soarelui pe care aveți de gând să le folosiți să nu fie prăjite și, mai ales, sărate. Cantitatea de semințe de floarea-soarelui pe care le veți folosi pentru lapte le adăugați într-un vas cu apă și le lăsați peste noapte. Atenție! Vasul în care veți pune semințele să fie mai mare, astfel încât atunci când acestea își vor mări dimensiunile, să aibă loc suficient.
Dimineața le scurgeți de apa rămasă și le clătiți cu apă rece și apoi le puneți în blender cu două căni de apă și omogenizați până când veți obține o pastă foarte fină. Strecurați amestecul până devine fluid. Dacă este prea gros, puteți adăuga apă. Când este gata, dați-l la rece.
- Laptele de arahide. Arahidele sunt recomandate pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare, de cancer, de diabet și chiar combaterea depresiei.
Mod de preparare
Procedați la fel ca și în cazul semințelor de floarea-soarelui (crude și nesărate). Cântăriți 100 grame de arahide și le mărunțiți bine până ajungeți la o pulbere cât de cât fină. Această pulbere o amestecați cu un litru de apă și îi adăugați puțină sare cât cele două componente să se ”lege”. Puteți continua să amestecați astfel sau turnați amestecul în blender și omogenizați până în momentul în care consistența va fi ca cea a unui fluid.
- Laptele de nuci. Nucile sunt consumate cu plăcere de fiecare dintre noi fie în stare proaspătă, salate sau chiar prăjituri.O altă formă de consum este laptele de nuci care este un adevărat ”cufăr” de minerale, antioxidanți și vitamine.
Mod de preparare
Miezul de nucă îl lăsați să stea în apă peste noapte astfel se va pierde puțin din amăreala cojilor. Dimineața clătiți cu apă proaspătă miezul de nucă de câteva ori și apoi puneți nucile în blender cu o cană de apă. Folosiți două-trei mâini bune de nuci la un litru de apă. Omogenizați până obțineți consistența caracteristică a laptelui. Dați-l la rece.
- Laptele de susan. Se știe despre susan că conține o mare cantitate de calciu ce poate fi asimilat cu ușurință, dar și magneziu. Este indicat în condiții de stres, mai ales după efort fizic.
Mod de preparare
Pentru obținerea a două pahare de lapte folosiți ca două-trei linguri de susan crud și 500 ml de apă. Semințele le puneți în apă și le lăsați la înmuiat câteva ore. Le scurgeți de apă și le adăugați în blender cu jumătate din cantitatea de apă și amestecați. Când s-a omogenizat bine, turnați și restul de apă și amestecați din nou. Opțional puteți adăuga miere.
- Lapte de dovleac. Semințele de dovleac sunt propuse pentru consum în cazul anemiilor, pentru prevenirea bolilor aparatului cardiovascular, eliminarea paraziților intestinali, dar și pentru întărirea sistemului imunitar.
Mod de preparare
După cum bine știți deja, semințele crude le puneți la înmuiat câteva ore. Pentru ca să obțineți două pahare de lapte, veți folosi o jumătate de cană de semințe de dovleac și 500-550 ml de apă. După ce semințele s-au înmuiat bine le scurgeți de apă și le adăugați în blender cu jumătate din cantitatea de apă și omogenizați. Adăugați și restul de apă și amestecați până când obțineți o pastă cremoasă și subțire…
Fiecare rețetă de lapte poate fi îmbunătățită cu miere, curmale sau vanilie. Să aveți poftă!