Mierea de albine detine proprietati dietetice, dar si terapeutice, care au fost demonstrate de specialisti de-a lungul timpului. Chiar daca este dulce, este benefica sanatatii, deoarece contine un “zahar invertit”, alaturi de alte zeci de substante folositoare noua.
Multumita acestora de mai sus care o alcatuiesc, mierea nu se dezintegreaza ca toate celelalte produse sau alimente dulci si din acest motiv ii sunt atribuite numeroase remedii si tratamente celebre pentru pastrarea si/sau ameliorarea sanatatii organismului.
Mierea de albine isi pierde unele proprietati daca nu este naturala, facuta 100% de catre albine, cand este pasteurizata, iar acest lucru nu apare niciodata pe etichetele celor cumparate din supermarket, cand se gasesc in compozitia ei substante necunoscute, mici artificii la care a recurs apicultorul, cand are mai mult de doi ani si cand este incalzita sau fiarta (adaugata peste lichide calde, cand devine toxica).
Cuprins:
Proprietati antibiotice
Cercetarile si studiile in domeniu au sustinut faptul ca mierea de albine are si un efect bactericid si bacteriostatic, ce ajuta la combaterea a multor virusi si bacterii, precum streptococi, stafilococi, colibacili, sallmonela, dar si proteus vulgaris.
Tratament antidiuretic
Consumul zilnic de miere, pe stomacul gol, stimuleaza activitatea rinichilor si are totodata un efect deosebit asupra aparatului urinar.
Cicatrizarea
Aplicarea de miere de albine peste rani sau plagi, duce la refacerea mai rapida a tesutului sau celulelor moarte, stimuland dezvoltarea altelor noi, ducand la cicatrizarea acestora si disparitia unora mai superficiale.
Asupra sistemului circulator
Datorita continutului de glucoza (primordiala pentru activitatea muschilor inimii) si de potasiu, consumul de miere este asemanat cu producerea de acetilcolina, care ajuta la dilatatia vaselor de sange si sprijina mentinerea nivelului optim al tensiunii arteriale. De asemenea, studiile recente au demonstrat ca mierea consumata zilnic creste nivelul hemoglobinei si este hipotensiva si cardiomiotonica.
Beneficii terapeutice si dietetice
- Datorita beneficiilor pe care le aduce in cazul cicatrizarii si luptelor intense cu bacteriile, mierea de albine se foloseste si in cazul acelor rani care se cicatrizeaza mult mai greu. Se utilizeaza simpla sau in componenta cu un ulei slab, vegetal, in acelasi timp pastrandu-se o igiena impecabila a suprafetei suferinde.
- Se foloseste, cu succes si in cazul arsurilor solare, a arsurilor normale, pentru varice si rani mai profunde provocate de taieturi sau intepaturi adanci.
- Afectiunile cavitatii bucale se trateaza destul de repede daca din trei in trei ore, pana la vindecare, se pastreaza in gura cate o lingura de miere naturala.
- Consumul de miere inainte masa, dizolvata in lapte caldut sau apa, are efecte benefice asupra aciditatii gastrice si in cazul in care urmeaza sa consumati o masa copioasa care va poate provoca dureri stomacale. Aceasta combinatie poate fi luata in considerare si de catre persoanele suferinde de cancerul gastric, daca vor inlocui laptele cu apa.
- Mierea, consumata in combinatie cu 100 ml de apa calduta, se foloseste in caz de constipatie daca este luata seara, inainte de somn. Este mult mai buna decat majoritatea laxativelor.
- Consumul zilnic de miere duce la scaderea riscului aparitiei de infarct miocardic sau boli respiratorii, viroze, bronsite, faringite si chiar gripa…