Dieta pentru culturişti trebuie urmată sub supervizarea unui specialist, în funcţiile de nevoile tale şi de modul de viaţă avut. Rezultatele se văd mai greu, minimum după trei săptămâni.
Pe lângă sport intens, un culturist oferă acelaşi grad de importanţă şi dietei. Culturismul înseamnă sport de performanţă zilnic, atenta supraveghere a unui specialist în domeniu, voinţă şi răbdare. Un antrenament dus la extrem nu va aduce rezultate, deoarece înseamnă epuizare şi o stopare a creşterii masei musculare. Odihna şi alimentaţia echilibrată trebuie să completeze antrenamentele regulate.
Mulţi culturişti au o dietă formată după principiul “multe proteine, carbohidraţi în cantitate medie şi grăsimi puţine”. Mâncarea de tip junk food trebuie evitată, la fel şi consumul de zahăr.
Astfel, nu este neapărat important tipul de aliment consumat, ci faptul că păstrezi un echilibru şi o anume cantitate, furnizând exact elementele pe care organismul trebuie să le asimileze pentru a avea un metabolism perfect şi pentru a ajuta în creşterea masei musculare.
Cuprins:
Un exemplu de plan zilnic, în afara sezonului competiţional
- Mic dejun: omletă cu spanac, mozzarella degresată, carne de curcan, ardei gras plus fulgi de ovăz;
- Prânz: carne tocată slabă de vită, fasole, caju;
- Înainte de antrenament: popcorn fără grăsimi;
- După antrenament: popcorn fără grăsimi;
- Cina: grătar piept de curcan, cartofi dulci, salată verde cu ulei de măsline şi oţet.
Un exemplu de plan zilnic, în perioada de pregătire competiţională
- Mic dejun: 2 ouă, spanac, pâine integrală, shake proteic;
- Prânz: maximum 250 grame de tilapia, legume, caju;
- Înainte de antrenament: popcorn fără grăsimi;
- După antrenament: popcorn fără grăsimi;
- Cina: maximum 250 grame de tilapia, legume, ulei de peşte.
Pentru perioada competiţiei, se poate urma planul pentru pregătire, doar că se suplimentează sesiunea de cardio.
Alimente recomandate in dieta pentru culturişti
- Macroul
Macroul are un conţinut ridicat de Omega-3, care ajută în demersul unui antrenament intens. Pe lângă alţi nutrienţi, el conţine zinc ce menţine un nivel ridicat de testosteron.
- Sfecla
Nitraţii din sfeclă îmbunătăţesc vasodilatarea şi îmbunătăţesc performanţa.
- Iaurtul grecesc
Acest iaurt e o sursă de proteine de calitate și trebuie consumat înainte de culcare. E de două ori mai bogat în proteine decât un iaurt normal şi oferă un flux constant de aminoacizi în sânge.
- Sardinele
Dezvoltă masa musculară, au efecte benefice asupra sănătăţii inimii şi proprietăţi antiinflamatorii (mai ales in cazul articulaţiilor supuse la un efort intens).
- Oţetul
Oţetul din cidru de mere este foarte important în creşterea masei musculare, împingând nutrienţii către muşchi. Metabolismul este accelerat doar cu două linguriţe de oţet din cidru de mere pe zi.
- Migdalele
Migdalele conţin tocoferol, foarte eficient în combaterea radicalilor liberi. Complexul de vitamine B este esenţial pentru metabolismul energetic. Totuşi, acestea conţin o mare cantitate de Omega-6, deci trebuie consumate cu moderaţie.
- Avocado
Avocado îmbunătăţeşte absorbţia carotenoidelor, acestea fiind benefice pentru dezvoltarea celulară şi sistemul imunitar.
- Zmeura
Îmbunătățește sistemul digestiv, are un nivel ridicat de fibre şi un conţinut ridicat de antocianine, care ajută la reglarea ratei metabolice.
- Chefirul
Lipsit de lactoză, chefirul conţine probiotice şi peptide bioactive care stimulează sistemul imunitar, creşterea masei musculare, şi blochează procesul de creştere a celulelor adipoase.
- Broccoli
Reduce cantitatea de estrogen şi toxinele în exces din corp.
- Quinoa
Orezul brun este consumat de culturişti în mod regulat, deoarece este o sursă importantă de carbohidraţi. Conţine aminoacizi esenţiali, arde mai lent carbohidraţii şi oferă energie prelungită…
La fel de bine, pot fi consumate și mazărea şi lintea in dieta pentru culturişti.