Home » Top 8 inlocuitori ai zaharului care sunt foarte buni

Top 8 inlocuitori ai zaharului care sunt foarte buni

scris de: Elena
inlocuitori ai zaharului care sunt foarte buni

Topul celor opt inlocuitori ai zaharului iti vor arata cum sa iti mentii silueta fara sa renunti la micile gustari dulci care parca iti fac ziua mai buna.

Zaharul este un aliment atat de consumat sub diferite forme, insa exista numerosi inlocuitori ai zaharului mult mai sanatosi si mai putini nefavorabili pentru organismul uman. Exista multi astfel de inlocuitori care sunt facuti din surse mai sanatoase si care vor ajuta organismul sa se dezvolte mai frumos si intr-un mediu mai propice.

Stim cu totii ca zaharul nu este cel mai prietenos aliment pentru corpul nostru, mai ales atunci cand vine vorba de o silueta de invidiat. Putine femei stiu ca putem consuma „ceva dulce” nu doar in alimentele care contin zahar procesat, ci in alimentele care contin cei mai sanatosi inlocuitori ai acestuia.

Renuntam la unele alimente care nu sunt prea benefice pentru silueta, dar la dulciuri e mai greu. Tentatiile sunt la tot pasul: prajituri, ciocolata, bomboane. Iata topul celor mai buni inlocuitori ai zaharului!

Topul celor cinci inlocuitori ai zaharului iti vor arata cum sa iti mentii silueta fara sa renunti la micile gustari dulci care parca iti fac ziua mai buna. Inlocuitorii zaharului sunt mult mai sanatosi, unii chiar fiind lipsiti de calorii.

  1. Zaharina

Zaharina este mult mai dulce decat zaharul obisnuit și poate fi folosita in cantitati mult mai mici. Acest inlocuitor de zahar nu contine calori și este ideal pentru cei care vor sa piarda in greutate, dar sunt foarte pofticiosi cand vine vorba de dulciuri.

Atentie insa: consumul excesiv duce la cresterea apetitului. Consumata moderat, zaharina e o solutie excelenta pentru a potoli pofta de dulce si, in acelasi timp, sa iti pastrezi silueta.

inlocuitori ai zaharului

  1. Mierea

Un indulcitor 100% natural care, pe langa aroma imbietoare, contine foarte multe substante nutritive, vitamine, antioxidanti si trateaza unele afectiuni. Este foarte benefica pentru sanatate insa trebuie evitat consumul in exces. Mierea nu e lipsita de calorii, consumul excesiv poate influenta procesul de ardere a grasimilor. Foarte important: incercati sa nu folositi mierea la temperaturi foarte ridicate, aceasta isi pierde mult din proprietati.

Desi mierea este un aliment care contine destul de multe calorii, aceasta nu este cel mai potrivit aliment pentru persoanele care sufera de diabet, deoarece are si un indice glicemic destul de ridicat. Totusi, atuul principal care este regasit atunci cand vorbim de miere este, de departe, faptul ca este un aliment natural. Mierea este un inlocuitor foarte bun al zaharului insa ar trebui evitata de persoanele care doresc sa slabeasca.

       Avantaje:

  • contine numeroase vitamine si minerale benefice organismului, precum calciu, fier, sodiu, magneziu, potasiu, proteine, dar si carbohidrati;
  • creste imunitatea, deoarece acest aliment stimuleaza productia de anticorpi;
  • este cunoscuta pentru numarul mare de antioxidanti pe care ii prezinta, lucruri care ajuta la prevenirea multora dintre tipurile de cancer.

Dezavantaje:

  • creste riscul de aparitie a diabetului, daca este consumata in exces;
  • nu este indicata pentru cei care au probleme cu gastrita sau ulcerul gastric;
  • devine toxica daca intra in contact cu lichide de peste 40 de grade Celsius.
  1. Sirop de artar

Este obtinut din arborele de artar, are un parfum imbietor si este recunoscut pentru faptul ca previne unele forme de cancer. Acest indulcitor intareste sistemul imunitar, este foarte eficient in tratarea racelii si a tusei. Comparativ cu mierea, are mai putine calorii, dar are un parfum mai puternic, fapt pentru care unele persoane opteaza pentru miere.

  1. Nectarul de agava

Este extras dintr-o planta de origine mexicana, agava, in proportie de 25% mai dulce decat zaharul. Acest indulcitor este natural, cu un index glicemic mult mai scazut decat zaharul normal. Datorita faptului ca este mult mai dulce decat acesta, aveti nevoie de o cantitate extrem de mica pentru a indulci o cafea, de exemplu. Cea mai benefica proprietare a nectarului de agave este faptul ca se absoarebe lent si nu creste semnificativ zaharul din sange, de aceea poate fi folosit si de persoanele diabetice. La fel ca in cazul oricarui indulcitor, si acesta trebuie folosit moderat.

Siropul de agave este un bun inlocuitor al zaharului, fiind considerat ca este mult mai benefic si aduce un mult mai mare aport de indulcire comparativ cu acesta. Siropul de agave este unul dintre indulcitorii preferati ai vedetelor atat din tara, cat si din strainatate, deoarece acesta prezinta numeroase beneficii.  De asemenea, poate fi benefic asupra sanatatii insa, ca orice indulcitor, nu trebuie consumat in exces.

Avantaje:

  • contine numeroase vitamine, precum vitaminele B, D sau C, calciu, fier, potasiu;
  • influenteaza foarte putin din punct de vedere glicemic, deoarece are un indice glicemic foarte redus;
  • poate fi produs 100% natural, neinteractionand cu diferite substante chimice.

Dezavantaje:

  • are un continut ridicat de fructoza, care trebuie consumata in cantitati moderate.
  1. Stevia

Poate fi considerata unul dintre cei mai sanatosi indulcitori. Nu are calorii, la fel ca nectarul de agava, nu influenteaza glicemia, ci, dimpotrivă: are rolul de a regla zaharul din sange. Acest tip de indulcitor este cel mai recomandat persoanelor care sufera de diabet. Stevia are rolul de a energiza, de a creste capacitatea de concetrare si memorare, scade pofta de dulciuri.

6. Eritritol

Eritritorul este un inlocuitor al zaharului care contine cele mai putine calorii, adica de sase ori mai putine calorii comparativ cu procentajul caloriilor care se gasesc in zahar.  Acesta are indicele glicemic zero si este format din celule vegetale. Acesta este perfect nu doar pentru persoanele diabetice, ci si pentru doamnele si domnisoarele care doresc sa tina o dieta pentru o silueta perfecta. Acesta nu contine aditivi artificial, ceea ce reprezinta un avantaj major atunci cand vine vorba de o dieta. De asemenea, se regaseste deja pe etichetele multora dintre alimentele aflate in comert, devenind din ce in ce mai popular.

Avantaje:

  • nu ingrasa, avand un aport caloric redus;
  • nu are efect negativ asupra danturii, neducand la aparitia afectiunilor dentare;
  • mentine echilibrul zaharului in sange, deoarece are continutul glicemic zero si nu il modifica.

         Dezavantaje:

  • poate duce la probleme gastrointestinale daca veti consuma eritritol in cantiati mari.

7. Scortisoara

Scortisoara este un aliment foarte sanatos care poate fi pus pe postul de inlocuitor al zaharului atat cand vine vorba de indulcirea cafelei, cat si pentru a da aroma dulciurilor. Acest indulcitor este perfect pentru organismul fiecaruia dintre noi, indiferent daca tinem o cura de slabire sau, pur si simplu, dorim sa avem parte de mai multa sanatate cand vine vorba de organismul nostru. Scortisoara este, de fapt, un condiment foarte des folosit atunci cand vine vorba de prepararea deserturilor, pentru aroma si mirosul acesteia insa, mai nou, se poate folosit si ca un inlocuitor al zaharului.

       Avantaje:

  • creste imunitatea, fiind folosita mai ales de persoanele care au probleme cu virozele si gripele sezoniere;
  • scade colesterolul, trigliceridele, dar si glucoza, fapt ce duce la concluzia ca scortisoara este o buna prietena a persoanelor care sufera de diabet;
  • scade pofta de dulce, ceea ce reprezinta un avantaj atunci cand este vorba de cei care doresc sa piarda cateva kilograme.

Dezavantaje:

  • consumata in exces, aceasta ar putea duce la diferite leziuni hepatice.

8. Sirop de yacon

Acest inlocuitor al zaharului este, cel mai probabil, foarte putin cunoscut in comparatie cu restul inlocuitorilor. Acest indulcitor este facut prin extractia siropului din radacina plantei numite Yacon, filtrat si evaporat cu ajutorul unui proces care implica zero substante chimice. Este un produs destul de popular atunci cand vorbim de vedetele din strainatate care au optat pentru acest sirop atunci cand au tinut o dieta mai drastica, dar care nu au dorit totusi sa renunte la acel „ceva dulce” pe care fiecare dintre noi il vrea. Are numeroase beneficii, dar si un indice caloric foarte redus comparativ cu mierea sau zaharul.

Avantaje:

  • este un foarte bun antioxidant, fiind perfect pentru prepararea diferitelor retete culinare, in locul zaharului;
  • acesta duce la scaderea poftei de mancare, un lucru foarte ravnit de cele care apeleaza la cure de slabire;
  • scade colesterolul si echilibreaza nivelul de zahar din sange, ceea ce reprezinta un avantaj pentru diabetici.

        Dezavantaje:

  • folosit in mod excesiv, acesta poate crea probleme la nivel intestinal.

Organismul tau va simti o nevoie tot mai scazuta de a consuma dulciuri, iar stevia are rolul si de a proteja dantura de carii. Daca zaharul era considerat un inamic al dintilor, acest indulcitor este mai mult decat eficient pentru protejarea danturii. Stevia este bogata in vitaminele A si C, magneziu, fibre, fosfor si zinc. Datorita faptului ca nu prea are efecte negative, stevia poate fi considera cel mai bun inlocuitor al zaharului…

Asadar, daca doriti sa va echilibrati stilul de viata, renuntand la cat mai multe dulciuri, mai sus este un top cei mai buni inlocuitori ai zaharului care pot avea numeroase beneficii asupra organismului dumneavoastra, nu doar daca sunteti setate pe o cura de slabire. Acesi inlocuitori va vor face viata mai usoara, mai sanatoasa, nerenuntand tototdata la consumul de dulce.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept