Home » Cat de bine este sa mancam paine?

Cat de bine este sa mancam paine?

scris de: Elena
Cat de bine este sa mancam paine

Cat de bine este sa mancam paine? Si in ce cantitate? Acestea sunt intrebari la care este foarte important sa afli raspunsul. In cazul in care pana acum obisnuiai sa faci exces sau, din contra, nu consumai deloc paine, trebuie sa stii ca exista atat avantaje, cat si dezavantaje si, de aceea, este necesar sa existe un echilibru in consumul acestui aliment.

Painea prezinta numeroase avantaje, dar si dezavantaje, mai ales pentru doritorii care viseaza la o sliueta cu cateva kilograme in plus.

Descopera cat de bine este sa mancam paine, precum si care sunt tipurile de paine pe care trebuie cu orice pret sa le eviti, citind urmatoarele randuri!

Ce contine painea?

Pentru a reusi sa aflam cat de bine este sa mancam paine, este necesar, mai intai, sa stim ce contine acest produs. Astfel, majoritatea sortimentelor contin grau si orz insa acestor cereale li se adauga, bineinteles si o serie de aditivi toxici pentru organismul nostru. Un astfel de compus chimic este acidul ascorbic, care poate cauza, in anumite cazuri, chiar iritatii la nivelul pielii. De asemenea, emulgatorii, folositi cu scopul de a mentine painea proaspata cat mai mult timp, sunt nocivi pentru corpul nostru.

De ce e bine sa mananci paine?

Chiar daca exista pareri conform carora nu este indicat sa mananci paine, consumul acestui aliment te poate ajuta, fiindca painea contine carbohidrati, fibre, dar si proteine. Cat de bine este, asadar, sa mancam paine? Datorita faptului ca acesti carbohidrati reprezinta principala sursa pentru metabolism si, mai ales, pentru sistemul nervos, este bine sa nu excluzi definitiv painea din alimentatia ta.

De asemenea, conform cercetarilor, painea este benefica pentru tranzitul intestinal si este foarte importanta pentru a-ti asigura energia de care ai nevoie pe parcursul unei zile. Mai mult, produsele din grau sunt recomandate pentru a te proteja de posibilitatea dezvoltarii bolilor cardiovasculare si, nu in ultimul rand, a cancerului de colon.

Care sunt avantajele consumului de paine?

a) in primul rand, painea este un aliment foarte important in ceea ce priveste atingerea numarului de calorii necesare pe parcursul unei zile, un numar intre 2000 si 2500 de calori, in functie de sexul persoanei, deoarece painea asigura un procentaj de peste 30% din caloriile necesare
b) painea contine numeroase minerale alimentare, care au un rol foarte important in ceea ce priveste sanatatea organismului, in masura in care sunt consumate echilibrat
c) in general, painea are un continut foarte scazut de zahar
d) majoritatea categoriilor de paine nu contin acizi grasi si nu contin lipide
e) painea reprezinta cea mai buna sursa de carbohidrati

Daca doriti sa eliminati consumul de paine pentru a adopta un stil de viata mai sanatos sau a pierde in greutate, trebuie sa va informati inainte de a apela la acest truc, deoarece ar putea aparea efecte destul de negative asupra dumneavoastra si asupra corpului dumneavoastra, iar sanatatea este mai presus decat niste kilograme in plus. Asa cum am observat, painea aduce cel mai mare aport de carbohidrati, iar eliminarea acestui aliment duce la scaderea drastica a nivelului de concentrare.

De asemenea, daca veti alege sa eliminati painea din alimentatia dumneavoastra zilnica, trebuie sa aveti in vedere faptul ca ar putea aparea diferite neplaceri cauzate de faptul ca va disparea o buna parte din continutul de fibre din organism, fibre obtinute ca urmare a consumului de paine. Fibrele joaca un rol important in ceea ce priveste sanatatea dumneavoastra, iar daca veti renunta la acest aport adus de paine, ati putea dobandi probleme digestive si de tranzit intestinal.

Ce tipuri de paine sunt recomandate?

Acum, ca ai aflat cat de bine este sa mancam paine, trebuie sa iei in calcul si factorii negativi pe care ii presupune consumul acestui aliment. Asadar, nu numai ca un consum exagerat de paine poate favoriza luarea in greutate, dar poate avea efecte negative si asupra tensiunii arteriale.

De aceea, se recomanda sa nu mananci mai mult de doua felii de paine la o masa, iar sortimentul pe care il alegi sa fie din cat mai multe cereale si seminte. Asadar, incearca sa inlocuiesti, pe cand posibil, painea alba, care este foarte nociva, cu cea integrala.

Mai mult, daca ai posibilitatea, iti poti prepara singura painea, chiar daca nu va fi la fel de aratoasa ca cea de la magazin. In acest mod, vei sti exact ce contine, in ce cantitate si chiar daca nu va ramane proaspata la fel de mult timp, macar nu va avea aditivi si E-uri care pot dauna organismului.

Dezavantajele consumului de paine

a) painea este un aliment bogat in gluten, dar foarte slab atunci cand vine vorba de vitamine. Nu aduce un aport foarte mare de vitaminele A, D sau E
b) painea pufoasa este cea mai dezavantajoasa pentru sanatatea corpului, deoarece contine numerosi aditivi nocivi
c) asa cum stim cu totii, painea ingrasa daca este consumata in exces si in intervale orare nefavorabile digestiei
d) din ce in ce mai des s-a observat renuntarea treptata la graul „traditional” si inlocuirea acestuia cu asa-numitul grau modern, un grau modificat pentru a se incadra perfect in tiparele cerute pentru realizarea painilor de pe raftul marilor magazine
e) creste riscul de diabet zaharat, ca urmare a faptului ca acest aliment este caracterizat printr-un indice destul de mare din punct de vedere glicemic.

Totusi, daca sunteti convinsa ca aveti nevoie de un stil de viata in care sa eliminati cat mai mult posibil consumul de paine, trebuie sa aveti in vedere faptul ca veti dobandi si numeroase avantaje de pe urma acestei decizii. De exemplu, veti reduce considerabil sansele aparitiei unor boli cronice, precum diabetul zaharat sau diferite boli de inima. De asemenea, veti reduce cel mai mult sansa aparitiei obezitatii, deoarece veti reduce consumul de carbohidrati care, implicit, vor duce la scaderea tesutului adipos.

Odata cu evolutia timpului, lumea a cunoscut o multitudine de tipuri de paine care mai de care mai avantajoase pentru sanatatea organismului. Totusi, care sunt cele mai bune feluri de paine care exista si care au un continut mai mare de aditivi si alte substante care pot deveni nocive in combinatie cu mai multi factori?

Painea de secara – contine cele mai multe vitamine si este cea mai recomandata atunci cand vine vorba de un stil de viata sanatos care nu implica totusi renuntarea la paine
Painea alba – este painea cel mai putin recomandata, deoarece contine cel mai mic procentaj de vitamine si fibre, avand, totodata, un aport caloric destul de mare
Painea cu seminte – aceasta este destul de sanatoasa, mai ales daca este una din faina de secara, desi semintele ar putea ridica probleme atunci cand nu sunt consumate in stare pura, ci sunt supuse coacerii
Painea facuta „in casa” – acest tip de paine este cel mai recomandat, deoarece, de vreme ce veti prepara painea in propria locuinta sau veti cumpara de la raftul cu produse traditionale, acest tip de paine nu va contine aditivi nocivi pentru organism
Painea fara gluten – asa cum ii spune si numele, aceasta este potrivita pentru oamenii care detin o intoleranta la gluten si este, in cele mai frecvente cazuri, facuta pe baza de orez brun

Painea este un aliment care, daca nu este consumat in exces, nu poate dauna organismului intr-un mod atat de negativ precum se zvoneste. Totusi, este un aspect foarte important alegerea painii si a fainii din care este facuta. Sfatul medicilor este ca niciodata sa nu optam pentru o paine procesata, care se gaseste foarte usor pe raftul magazinelor. Cel mai indicat lucru pe care il putem face pentru a ne alege painea potrivita pentru noi, dar si pentru organismul nostru, este sa verificam cu foarte mare bagare de seama lista de ingrediente atasata pe eticheta painii…

Desi poate pare un lucru exagerat atunci cand vine vorba de un aliment de baza, unul foarte popular pentru toate categoriile de varsta, trebuie sa avem in vedere faptul ca daca vom consuma diferite alimente ce contin numerosi aditivi si substante nocive pentru organism, aceste lucruri vor avea un impact foarte negativ asupra sanatatii noastre, nu doar fizice, cat si psihice!

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept