Home » De ce vrem să ardem calorii și cum reușim să facem asta?

De ce vrem să ardem calorii și cum reușim să facem asta?

scris de: Elena

O calorie este un indicator al consumului de energie, precum și a energiei stocate. Caloriile menționate în diete (calorii consumate) și exerciții fizice (calorii arse) sunt cunoscute precum kilocalorii (kcal). Caloriile din alimente sunt grupate ca grăsimi, carbohidrați și proteine. Diferiți nutrienți au mai multe sau mai puține calorii împachetate în aceeași greutate, fiind astfel vorba despre o densitate calorică mai mare sau mai mică. O jumătate de kilogram de grăsime corporală stochează aproximativ 3500 de calorii (kcal), iar pentru a pierde această jumătate într-o săptămână, o indicație generală este de a reduce aportul de calorii cu aproximativ 500 de calorii (kcal), adițional celor care se ard datorită metabolismului și exercițiilor fizice. Cu toate acestea, există și alți factori care pot influența pierderea în greutate. Numărul de calorii pe care îl ardem într-o zi include caloriile metabolice, pe care le ardem doar pentru a menține corpul funcțional, plus caloriile suplimentare – cele deja menționate – arse prin activitatea fizică. Corpul arde calorii pentru a menține o temperatură a corpului optimă, pentru a putea respira în parametri normali, pentru o bună circulație a sângelui, o digestie sănătoasă, construirea și repararea celulelor și țesuturilor, precum și menținerea activității creierului și a sistemului nervos.

Prima mare greșeală pe care o facem atunci când ne hotărâm că vrem să pierdem în greutate e să ardem de nerăbdare pentru a arde calorii. Ne pripim, nu ne alimentăm corect și vrem ca totul să aibă loc pe repede înainte. Chiar și atunci când doar vorbim despre arderea caloriilor, pare că ne impunem singuri o senzație de urgență. Și când decidem că asta e ceea ce ne dorim cu ardoare, pornim din start cu prea puțină răbdare și cu așteptări prea mari. Este impregnat în mintea noastră, chiar dacă nu suntem conștienți de acest lucru, că „a arde” este echivalent cu rapiditatea; la fel, nu distingem cu adevărat faptul că acest verb, plasat lângă „calorii”, are un sens pozitiv, în comparație cu situația în care îl folosim atunci când preparăm mâncăruri. Arderea alimentelor nu este cel mai bun lucru care se poate întâmpla cuiva în bucătărie. Verbul „a arde” este, de asemenea, utilizat în sens pozitiv atunci în jocul Texas Hold’em sau alte variante ale acestui sport mental. Înseamnă să pui deoparte cartea de sus din pachet, cu fața în jos, ca măsură de securitate, astfel încât niciun jucător să nu poată recunoaște sau să arunce o privire la următoarea ta carte.

Zona de „ardere a caloriilor” este mai tolerabilă pentru mulți oameni și ar putea să îți permită să faci mișcare pentru o perioadă mai scurtă de timp, ajungând totodată la rezultatele dorite. Monitoarele de fitness și pedometrele estimează adesea caloriile arse în funcție de greutatea, numărul de pași parcurși, viteză, ritm și intensitate. În general, este mai precis dacă intensitatea exercițiului este măsurată în funcție de ritmul cardiac din timpul exercițiului. În fiecare zi arzi calorii atunci când te miști, faci mișcare și îți îndeplinești responsabilitățile. Corpul tău arde calorii chiar și când se află în repaus, prin funcții de bază precum respiraţia, circulația sângelui și procesele celulare. În mod evident, atunci când faci mișcare, corpul tău arde calorii pentru a-ți alimenta activitatea. Dar exercițiul fizic nu oferă beneficii doar pe moment. Chiar și după ce antrenamentul s-a încheiat, corpul tău continuă încă să ardă multe calorii. Cea mai eficientă modalitate de a accelera metabolismul și a arde mai multe calorii este să combini exercițiul aerobic și antrenamentul de forță. Ambele sunt importante. Antrenamentul de forță devine deosebit de important pe măsură ce îmbătrânim, când metabolismul nostru tinde să încetinească.

Un alt sfat pe care e posibil să îl fi auzit și primit de nenumărate ori, este să mănânci mese mai mici și mai frecvente. De fiecare dată când mănânci chiar și doar o gustare, tractul gastro-intestinal începe să digere mâncarea și să absoarbă nutrienții. Atunci când aparatului digestiv i se dă start, se consumă calorii, deci sfatul respectiv are sens. Nu există dovezi solide pentru acest efect, dar, în comparație cu obiceiul de a mânca una sau două mese foarte mari, acesta este cu siguranță un obicei mai sănătos.

Dacă îți dorești să arzi calorii, poți găsi și alte metode, atât cu ajutorul specialiștilor, dar și ghidându-te după ceea ce îți dictează mintea și corpul.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept