Home » Spanacul: Beneficiile spanacului asupra sanatatii

Spanacul: Beneficiile spanacului asupra sanatatii

scris de: Elena
Cand vorbim de beneficiile aduse sanatatii, se iau in considerare atat frunzele cat si semintele spanacului

Spanacul este o plantă comestibilă, anuală, ce a fost descoperită pentru prima dată în Asia Mica. Spanacul deține frunze care sunt hrănitoare, utilizate cu precădere în combinație cu alte alimente și, mai ales, folositoare când aducem în discuție medicina și inovațiile acesteia.

Spanacul poate fi recunoscut foarte ușor. Are tulpina dreaptă și rădăcina fusiformă, iar frunzele sunt oval-alungite, de culoare verde închis și sunt în formă de săgeată.

Frunzele și semințele sunt folosite în scop medicinal, iar pentru gătit se folosesc doar frunzele.

Când vorbim de beneficiile aduse sănătății, se iau in considerare atât frunzele, cât și semințele spanacului, care sunt mai mult decât „tămăduitoare”, adevărate remedii naturiste. Frunzele se consuma atât în preparate, cât și ca element principal în salate sau chiar sucuri, iar din semințe se poate obține o infuzie.

Medicii specialiști recomandă ca frunzele să nu se fiarbă înainte de consum, deoarece se vor pierde prin acest proces toate proprietățile existente.

Ce putem consuma de la spanac?

Așa cum am spus mai sus, în bucătărie se folosesc doar frunzele. Acestea pot fi adăugate în salată, pot fi gătite la abur sau pot fi adăugate în ciorbă. De asemenea, spanacul poate fi servit alături de un ou ochi și cartofi prăjiți.

Nu uitați faptul că sucul obținut din frunzele de spanac este delicios și plin de vitamine.

Un sfat primit din partea nutriționiștilor spune că nu este bine să fierbeți spanacul, deoarece prin fierbere se pierd toate vitaminele și toate proprietățile pe care le are această plantă.

Compoziție și acțiune

Spanacul conține foarte multe fibre și vitamine, fiind o legumă extrem de sănătoasă, dar și de sățioasă.

Frunzele de spanac sunt bogate în clorofilă. De asemenea, conțin vitaminele B1, B2, E, K, B6, B9 (acid folic), BB, C, caroten, lipide, protide, glucide, spinacină, luteină, mucilagii și fier.

Spanacul poate fi întrebuințat și ca laxativ ușor, ca antianemic, având scop depurativ, nutritiv, hipotensiv, afrodiziac și remineralizant.

Referindu-ne strict la elementele care o alcătuiesc, enumeram câteva și anume: clorofila în cantitate mare, după cum se poate și observa cu ochiul liber, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B9, C, E, K precum și caroten, protide, lipide, glucide, luteina, pe care organismul nostru nu o produce în mod natural, fier, dar și o substanță specifica spanacului, pe numele de spinacină.

Întrebuințarea acestei plante se face deseori ca laxativ ușor sau drept depurativ, antianemic, sau se administrează persoanelor hipo sau hipertensive, celor cu probleme de nutriție, fiind un bun remineralizant, revitalizant și afrodiziac.

Beneficiile spanacului

Beneficiile spanacului asupra sănătății

  • Preparatele care au la bază această plantă, spanacul, cu precădere o parte a acestora – frunzele, ajută la diminuarea riscului de apariție a unor afecțiuni sau boli, precum: hipertensiunea arterială, tuse și expectorație, scorbut, rahitism, acnee și anemie.
  • De asemenea, un lucru care încă nu s-a menționat până acum la nicio alta legumă este faptul ca spanacul se recomandă persoanelor care se refac sau sunt în tratament pentru o boală mai grea, mai gravă, dar consumul este preferat și pentru combaterea stărilor de oboseală sau epuizare.
  • Efectele benefice ale spanacului se cunosc și in cazul luptei anti cancer și ajută la înmulțirea celulelor pentru o secreție pancreatică mai corectă și mai sănătoasă.
  • Unele studii au afirmat faptul ca un consum regulat de spanac sau semințe de spanac are rezultate uimitoare când este vorba de cazul viitoarelor mămici, deoarece acesta contribuie pozitiv la o bună dezvoltare și creștere a fătului.
  • Spanacul ajută la întărirea vaselor de sânge, a inimii și ochilor.
  • Se cunoaște, în mare măsură, și acțiunea sa depurativă, prin faptul că în mod singular ajuta la curățarea organismului de numeroasele toxine acumulate de-a lungul timpului, mai ales folosit în curele de primăvară și toamnă.
  • Semințele acestuia sunt utilizate de persoanele ce au o problemă cu tractul digestiv, deoarece combat sau ameliorează efectele indigestiei.
  • În plus, pe lângă toate aceste beneficii externe, ne vom referi strict la ce ține de aspectul fizic, de cel exterior. Se poate observa destul de rapid cum compresele cu suc de spanac ameliorează sau chiar duc la dispariția unor afecțiuni ale pielii, precum acnee, arsuri, eczeme sau chiar ulcere de piele.
Indicații terapeutice pentru spanac

Preparatele pe baza frunzelor de spanac ajută la profilaxia și la ameliorarea mai multor afecțiuni, printre care putem enumera: tusea, hipertensiunea arterială, avitaminoza, scorbutul, anemia, rahitismul și acneea.

Dacă sunteți într-o perioadă ce survine după o boală destul de grea sau dacă vă confruntați cu stări de oboseală și epuizare, spanacul este soluția, deoarece va activa secrețiile pancreatice și este și un foarte bun agent anticancerigen.

De asemenea, spanacul se recomandă a fi consumat de femeile însărcinate, deoarece ajută fătul să se dezvolte așa cum trebuie.

Spanacul favorizează fortificarea vaselor de sânge, a ochilor, dar și a inimii. Totodată, are și acțiuni depurative, curățând organismul de toxine, iar semințele plantei tratează constipația.

Pentru uzul extern, se recomandă compresele cu suc sau cataplasmele, având ca efect ameliorarea afecțiunilor, printre care putem enumera acneea, eczemele, arsurile, plăgile atonele, pecinginea, ulcerul de piele.

Precauții și contraindicații

Deși spanacul este o legumă foarte sănătoasă, cu beneficii recunoscute de toți medicii, această plantă este interzisă anumitor tipuri de oameni, printre care îi putem enumera pe cei care suferă de gută, reumatism, pietre și nisip la rinichi, hepatită, pietre la vezică, artrită sau inflații gastrice.

De asemenea, dacă spanacul, în timpul preparării, își schimbă culoarea din verde într-o culoare gălbuie, înseamnă că a devenit dăunător și nu mai trebuie consumat.

În principiu, dacă nu suferiți de niciuna dintre bolile sau afecțiunile de mai sus, cel mai indicat este să nu consumați spanac, indiferent de modul în care vreți să îl preparați, pentru a evita alte complicații.

Spanacul este o legumă extrem de sănătoasă și ar trebui consumată cât mai des, pentru întărirea sistemului imunitar.

Precauții și contraindicații

Spanacul este interzis persoanelor suferinde de reumatism, gută, hepatită sau pietre la rinichi, din cauza acidului oxalic din compoziție; cu toate acestea se recomandă să consultați un medic specialist, deoarece mai pot exista și alte afecțiuni…

Dacă, în momentul în care este spălat, spanacul își schimbă culoarea în galben, în mod clar nu trebuie să vă gândiți să-l mai consumați.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept