Se poate afirma ca branzeturile reprezinta pionul de elita in alcatuirea unei diete de succes. Gustoase si aratoase, sunt extraordinar de bune, fie ca aperitiv, fie ca o gustare intre mese.
Branza, pentru cei ce nu sunt familiarizati in totalitate cu fenomenul producerii ei, se obtine prin inchegarea laptelui, cu ajutorul otetului sau a lamaii. Este un aliment bogat in calciu si grasimi esentiale functionarii organismului.
Este de stiut ca exista o gama foarte variata, in toata lumea, de soiuri de branza si foarte putini sunt cei care ajung sa se infrupte din toate. Ne-am gandit la aceasta problema ca la o provocare si, astfel, haideti sa vedem care sunt cele mai apreciate tipuri de branza, pe care nu le poti refuza la nicio ora.
Topul branzeturilor obtinute din lapte de vaca
- In capul listei se afla o branza obtinuta numai din laptele proaspat de vaca si anume branza Asiago, care a fost cunoscuta pentru prima data in Vicenza. Initial, aceasta era facuta express din laptele de oaie; datorită acestui motiv, inca se pastreaza prima ei denumire si anume “pegorin” (it.”oaie”). Se gaseste sub doua forme cunoscute; prima este alba, traditionala, iar ce-a de-a doua cu o culoare spre auriu, dar de aceasta data cu gauri mici in interior.
- Brie. Sunt sigura ca ati auzit de acest tip de branza si v-ati intrebat de multe ori daca o veti gasi in supermarket. Este o branza moale, deosebita la gust, cu mucegai alb deasupra si o savoare de fructe. Se combina usor in dieta dumneavoastra doar cu legume sau chiar cu carne.
- Ajungem la o branza grasa, obtinuta tot din laptele de vaca si anume Camembert. Este cunoscuta sub aportul nutritiv adus in alimentatie, dar si al numarului mare de proteine si vitamine continute. Se gaseste in magazine sub forma de triunghiuri, iar acasa o puteti consuma doar alaturi de un pahar de vin Merlot.
- Binecunoscuta dupa dimensiunile pe care le are gaurile din interiorul sau, branza elvetiana Emmenthaler are un gust picant, pe care il veti descoperi doar in momentul final al degustarii.
Topul branzeturilor obtinute din alte tipuri de lapte
- Acest top nu putea fi inceput cu altceva decat cu branza Feta, preparata strict din lapte de capra sau/si oaie. Este cunoscuta dupa consistenta cremoasa, alcatuita din cel putin 70% lapte, este usor de combinat cu diferite alimente, nefiind un produs pretentios.
- Gouda, originara din Olanda, o gasim sub mai multe gusturi. De la bland, usor, cremos, ajungem la un gust intens care se muleaza si care multumeste fiecare persoana in parte.
- Mascarpone, de care toate gospodinele au auzit, deoarece este folosita strict pentru obtinerea prajiturilor, datorita structurii sale cremoase si fine.
- Mozzarella sau branza pentru pizza, este facuta din laptele de bivolita. Este intinsa in fire si mai poate fi consumata, cu usurinta, cu rosii sau paste.
- Parmezanul, branza dura, consistenta tare, grunjoasa, lucioasa pe deasupra, este consumata cu precadere de iubitorii de paste si, in general, de indragostitii de bucataria italiana.
- Si nu in cele din urma, celebra Roquefort, ce are in structura mucegai de culoare albastru, pretentioasa si cu un lung proces de obtinere, se serveste simplu, fara niciun alt aliment, fiind deajuns pentru o singura masa bogata in calorii…