Home » Beneficiile uleiului de eucalipt

Beneficiile uleiului de eucalipt

scris de: Elena

Eucaliptul reprezinta unul dintre cele mai cunoscute si populare uleiuri esentiale benefice, care sunt folosite cu precadere pentru majoritatea afectiunilor, deoarece aduc beneficii extraordinare sanatatii.

Eucaliptul are o acoperire foarte mare in Australia, unde se gaseste in proportie de 90%, in paduri. Bineinteles ca nu exista doar o singura specie, ci peste 700 in total, diferite intre ele. Primii care au descoperit efectele tamaduitoare ale acestui arbore sunt aborigenii din Australia, care il foloseau drept remediu in cazul racelilor, al durerilor in gat, infectiilor, dificultatilor de respiratie sau durerilor in general.

Frunzele de eucalipt contin cu aproximatie, 2-3% ulei esential brut, deci un calcul simplu ne duce la rezultatul ca din 100 kg de frunze vom obtine nu mai mult de doar trei litri de ulei. Pentru a fi folosit in scopuri medicale, este nevoie sa fie imbinat in proportie de 80% cu cineolul, care este un agent activ.

ulei de eucalipt

O mare cantitate din acest ulei esential de eucalipt se foloseste in scopuri medicale si industriale, de regula in odorizanti, dezinfectanti, iar o parte infima in obtinerea unor parfumuri.

Beneficii

•    Acest ulei esential este recunoscut la nivel mondial pentru ajutorul pe care il aduce persoanelor care sufera de diferite infectii respiratorii. Modul de folosire este extrem de simplu: se aplica doua sau trei picaturi pe o batista sau un servetel si se absoarbe, se inhaleaza frecvent.
•    Aromaterapie – este unul dintre cele mai folosite si mai cautate uleiuri cand vorbim de acest capitol, datorita proprietatilor antibacteriene si antimicrobiene. Din acest motiv, multe dintre produsele de igiena au la baza aceasta planta sau acest ulei esential.
•    Probleme la nivelul pielii – se foloseste cu regularitate pentru tratarea unor vanatai sau pentru numeroase alte probleme ale pielii, datorita proprietatilor sale, de data aceasta, germicide.
•    Proprietati de intinerire – un masaj zilnic sau efectiv doar dupa dus poate ajuta la intinerirea pielii, dar si a mintii, si duce la o relaxare mentala, alungand chiar si durerile musculare obtinute in urma efortului fizic.
•    Circulatia sangelui – tot prin masaj se stimuleaza si se imbunatateste circulatia sangelui si, mai ales, ajuta la cresterea activitatii cardiace usor deficitare.
•    Pentru durerile in gat, tot ce trebuie sa faceti este sa consumati un amestec de doua sau trei picaturi cu apa calda, de doua ori pe zi, timp de trei zile.
•    Cand vine vorba de concentrare, consumul de eucalipt sau de ulei esential este cel care ne scoate din necaz. Acesta lucreaza la nivelul celulelor nervoase, le relaxeaza pentru a face fata unei zile sau perioade stresante in care aveti mare nevoie de atentie si vigilenta. Utilizarea sa este din ce in ce mai cunoscuta cand ne gandim la alungarea tantarilor, mai ales in perioadele lor.
• In cazul in care sunteti intepati sau doar aveti o eruptie, se recomanda ungerea zonei cu ulei de eucalipt…

Contraindicatii

Nu se recomanda utilizarea uleiului esential de eucalipt in cazul altor afectiuni in afara celor mentionate mai sus si nici in cantitati excesive.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept