Năutul are foarte multe beneficii asupra organismului uman. El face parte din specia leguminoaselor și este foarte extins în întreaga lume însă este folosit cel mai des în India și Marea Mediterană. Este o plană erbacee de aproximativ 50 de cm, cu flori albe sau violet, care dezvoltă o peliculă în interior în care se află două sau trei semințe. Ele apar o dată pe an.
Năutul este o legumă cu importante calități culinare și nutritive. Boabele năutului au o formă asemănătoare cu mazărea, dar se deosebesc printr-o excrescență tipică embrionului în formă de cioc.
Năutul este cunoscut grație acizilor grași linoleici și oleici, care reglează cantitatea de colesterol din sânge.
Informații nutriționale ale năutului
Năutul conține o cantitate mare de nutrienți, vitamine și minerale. O porție de 100 g năut gătit fără sare conține 27,42 grame de carbohidrați, care ajută la creșterea energiei din care 7,6 grame fibră dietetică (importantă pentru sănătatea inimii și pentru un sistem digestiv sănătos), 2,59 grame grăsimi și 8,86 grame proteine. Năutul mai conține și vitamina A, tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, vitamina B6, acid folic, vitamina C, vitamina E și vitamina K. Mineralele conținute de năut sunt calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul și zincul.
5 beneficii ale năutului asupra sănătății
Năutul are poate avea atât proprietăți alimentare, cât și medicale. Întrucât consumul de năut implică automat gătitul, ne vom concentra atenția asupra proprietăților medicinale, punctând doar cele mai importante cinci beneficii, astfel:
1. Digestie
Datorită conținutului ridicat de fibre, năutul ajută la prevenirea constipației și contribuie la îmbunătățirea sistemului digestiv.
2. Tensiune arterială
Menținerea unui nivel scăzut de sodiu este esențială pentru reducerea tensiunii arteriale, însă aportul crescut de potasiu (așa cum este în cazul năutului) poate fi foarte bun datorită efectelor sale vasodilatatoare.
3. Diabet
Diverse studii de specialitate au demonstrat că diabeticii de tip 1 trebuie să aibă diete bogate în fibre. Nautul este o sursă bogată în fibre, motiv pentru care se recomandă diabeticilor, pentru a micșora nivelul de glucoză din sânge. În cazul diabeticilor de tip 2, consumul regulat de năut poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge, lipidele și nivelul de insulină. Dozele recomandate pentru ei sunt de 20 -25 de grame de fibră pe zi pentru femei, iar pentru bărbați se recomanda să consume 30-38 de grame de fibre pe zi.
4. Control asupra greutății
Fibra este un element important în controlul greutății, deoarece aceasta funcționează ca un indice de sațietate, reducând pofta de mâncare. Consumul de năut conferă o stare de sațietate pentru o perioadă mai lungă, motiv pentru care reduce consumul total de calorii pe zi, favorizând pierderea kilogramelor în plus.
5. Anticancer
Seleniul prezent în năut joacă un rol deosebit de important în buna funcționare a enzimelor hepatice, care ajută în detoxifierea compușilor ce favorizează formarea celulelor canceroase. În plus, seleniul previne inflamarea și încetinește creșterea tumorilor. Totodată, vitamina C din năut acționează ca un puternic antioxidant și protejează celulele împotriva radicalilor liberi…
Așadar, un stil de viață sănătos presupune consumarea alimentelor în mod conștient și în cantitățile recomandate pentru fiecare afecțiune, acolo unde este cazul.