Home » Smochinele sunt o variantă excelentă pentru a înlocui zahărul

Smochinele sunt o variantă excelentă pentru a înlocui zahărul

scris de: Elena

Smochinele sunt într-adevăr o variantă excelentă pentru a înlocui zahărul. Smochinul este un arbust din genul Ficus, puţin pretenţios şi cu o creştere lentă. Fructele smochinului sunt foarte populare şi în ţara noastră, fiind folosite în alimentaţie de mult timp, având în vedere proprietăţile pe care le au.

Fructele smochinului

Smochinele sunt fructe mici, conice, cu gust dulce-acrişor şi foarte suculente când se consumă proaspete. Smochinul conţine 84% apă, maximum 18% glucide şi, în rest, proteine, celuloză, acizi, vitaminele A, B1, B2, C, latex, enzime, minerale etc. Fructele au betacaroten, flavonoide şi enzima ficina. Aceste fructe se pot consuma coapte şi proaspete sau uscate, ori în compot de fructe.

Smochine

Beneficiile smochinelor asupra organismului

 • Reglează tensiunea arterială – datorită conţinutului de potasiu;
 • Îmbunătăţesc digestia – sunt o sursă de fibre, iar ficina combate constipaţia;
 • Previn cancerul – riscul de cancer scade datorită conţinutului crescut de antioxidanţi;
 • Întăresc sistemul osos – sunt o sursă importantă de calciu, iar potasiul conţinut împiedică eliminarea acestuia;
 • Protejează vederea – datorită vitaminei A, protejează ochii şi previn anumite degenerări oculare;
 • Scad nivelul colesterolului – datorită acizilor graşi Omega-3 şi Omega-6 care mobilizează grăsimile;
 • Alte beneficii interne – se recomandă pentru tratarea afecţiunilor precum amigdalite, bronşite, ciclu menstrual neregulat, cistite, gastrite, gingivite, astenii etc.;
 • Alte beneficii externe – diminuează petele de vitiligo, pot grăbi vindecarea diverselor inflamaţii ale pielii precum plăgile, bătăturile, negii etc.;
 • Beneficii cosmetice – vitaminele şi acizii graşi esenţiali fac ca smochinele să aibă proprietăţi antirid, de revitalizare, îngrijire, reparare. Pielea devine mai elastică şi catifelată. Compoziţia smochinelor face utilă folosirea lor şi ca demachiant sau exfoliant pentru ten.

Smochinele sunt o variantă excelentă pentru a înlocui zahărul – perfecte pentru diete

Smochinele pot fi un excelent înlocuitor al zahărului. Piureul din aceste fructe poate înlocui chiar şi grăsimile. Hidratate în apă, 225 grame de smochine se pun în blender cu maximum 1/3 cească de apă şi se amestecă până la obţinerea unei compoziţii fine. Astfel, poţi folosi piureul de smochine în dulciuri (înlocuind total zahărul şi jumătate din cantitatea de grăsimi) şi în cafea (diluat cu apă).

Smochinele înlocuiesc cu brio pofta de dulce dacă sunt consumate ca fructe uscate (confiate). De asemenea, sunt excelente pentru sistemul digestiv, contribuind la combaterea constipaţiei şi detoxifiere.

Bogate în fibre, smochinele oferă senzaţia de saţietate, având un efect pozitiv asupra siluetei. Ele pot fi consumate dimineaţa în cereale cu lapte vegetal ori în smoothie-uri de fructe.

Pe lângă faptul că ajută să fie consumate într-o dietă pentru a pierde în greutate, consumul lor excesiv trebuie evitat. Conţin fibre care oferă saţietate, au proprietăţi pentru a îmbunătăţi sistemul digestiv sau a lupta contra colesterolului ridicat ori a diabetului.

Contraindicaţii

 • Consumul excesiv de smochine poate conduce la diaree;
 • Consumate cu lapte animal, smochinele duc la creşterea în greutate. Ele se recomandă copiilor pentru a lua în greutate şi a le întări sistemul osos;
 • Deşi îmbunătăţesc sistemul osos, un consum exagerat măreşte infuzia de oxalaţi care dăunează depozitelor de calciu şi fier…

Deşi au atâtea beneficii pentru piele, excesul duce la creşterea sensibilităţii pielii în faţa razelor ultraviolete.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept