Home » De ce suntem mai obosiţi după ce mâncăm?

De ce suntem mai obosiţi după ce mâncăm?

scris de: Elena
obosiţi după ce mâncăm

Este evident faptul că avem nevoie de alimente pentru a avea energie. Totuşi, de multe ori observăm faptul că, după ce luăm masa, corpul nostru pare lipsit de vlagă şi ne simţim mult mai obosiţi.

Dacă această stare dispare după aproximativ jumătate de oră, nu există motiv de îngrijorare, pentru că mâncarea are nevoie de acest timp ca să se transforme în energie. Problema există dacă, după acest interval de aproximativ jumătate de oră, energia nu apare şi noi ne simţim în continuare vlăguiţi şi lipsiţi de orice forţă.

Alimentaţia corectă

De cele mai multe ori suntem obosiţi după ce mâncăm, deoarece nu avem o alimentaţie corectă. Corpul nostru nu are nevoie doar de cantitate, ci şi de calitate sau, mai bine zis, mai ales de calitate. Dacă alimentaţia noastră nu include mâncare bogată în vitamine şi minerale, este normal ca noi să nu avem de unde să producem energie.

Mâncarea grasă, foarte bogată în lipide, este mult mai greoaie şi, chiar dacă ne dă energie, digestia este mult mai de durată. Ideal ar fi ca o masă obişnuită să conţină atât proteine, cât şi lipide şi glucide, fiecare în cantităţi corespunzătoare. Fructele şi legumele sunt esenţiale pentru a avea porţia de energie zilnică; acestea, consumate mai ales dimineaţa, au efect asemănător cu cofeina, doar că sunt mult mai sănătoase şi mai săţioase.

obosiţi după ce mâncăm

Dulciurile sunt şi ele o sursă de energie însă nu se recomanda să fie consumate în cantităţi prea mari, din cauza efectelor lor adverse: îngrăşare, deteriorarea danturii, deteriorarea tenului şi a pielii etc.

De la mâncare la energie

Nu ne vom simti plini de energie niciodată imediat după ce am luat masa, deoarece acest lucru nu ar fi normal. Trebuie să avem în vedere faptul că mâncarea se transformă în energie doar la un anumit interval de timp, iar în acest interval nu se recomanda să facem mişcare, deoarece trebuie să lăsăm corpul să lucreze fără a fi solicitat în orice alt fel. Dacă avem o alimentaţie corectă şi sănătoasă, este imposibil să ne simţim obosiţi după ce corpul nostru şi-a terminat treaba. Oboseala apărută după ce luăm masa este un semn clar că trebuie să ne schimbăm dieta sau chiar să apelăm la un nutriţionist.

Pentru a evita senzaţia de oboseală de după masă este important să nu consumăm grăsimi. Acestea se digeră mult mai greu, acest proces poate dura chiar şi opt ore. Trebuie să conştientizăm faptul că în aceste opt ore nu vom avea energie, iar de aici, în mod evident, se poate ajunge la kilograme în plus.

Consumul de băuturi energizante nu este o soluţie prea sănătoasă, iar efectul acestora este de foarte scurtă durată. Chiar dacă pe moment avem impresia că ne-am recăpătat energia, acest lucru se va schimba în scurt timp, deoarece efectul energizantelor este trecător…

Singura soluţie pentru a evita oboseala de după mâncare este să avem o alimentaţie corectă, adică să nu consumăm mâncare grasă în exces şi să încercăm să înlocuim dulciurile cu fructe, care sunt şi mult mai sănătoase.

 

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept