Home » Dieta pentru Candida – cel mai bun tratament pentru candidoza

Dieta pentru Candida – cel mai bun tratament pentru candidoza

scris de: Elena
Dieta pentru Candida

Dieta pentru Candida detine un rol de o importanta deosebita in cadrul tratamentului medicamentos. Orice tratament impotriva Candidei are ca element central planul mai amplu al unui regim alimentar specific. Urmarea unei diete pentru Candida, cu continut scazut de zahar, are ca rezultat privarea fungilor de Candida de elementele nutritive necesare dezvoltarii si raspandirii acestora in tractul digestiv si distrugerea lor.

Pregatirea dietei pentru Candida

Inainte de a incepe dieta propriu-zisa pentru Candida, se recomanda urmarea unei cure de detoxifiere, care va contribui la eliminarea toxinelor din organism, inclusiv detoxifierea ficatului. Tot inainte de a incepe dieta pentru Candida este foarte important sa va asigurati ca ati eliminat factorii de risc ce au cauzat infectia si posibilele cauze viitoare, cum ar fi mancarurile de tip fast-food, sucurile carbogazoase cu continut ridicat de zahar, antibiotice, contraceptive, factori de stres si, neaparat, renuntati la fumat.

Desi exista o gama larga de factori care pot cauza infectiile cu Candida, acestia sunt cei mai frecventi si inlaturarea lor nu inseamna succesul garantat al tratamentului insa contribuie la scurtarea perioadei de tratament si obtinerea unor rezultate mai bune. Abia dupa ce v-ati asigurat ca aceasta etapa pregatitoare a fost parcursa, puteti incepe dieta pentru Candida, urmand cu strictete etapele acesteia.

Dieta-pentru-Candida

Ultimul stadiu al dietei va fi reintroducerea treptata a unor alimente in alimentatie, incepand cu fasolea si legumele verzi. Ultimul stadiu al dietei pentru Candida va avea in vedere probioticele (repopularea tractului digestiv cu bacterii „bune”) si antifungicele (care vor ataca direct fungii de Candida si ii vor distruge). Cheia pentru o schema de tratament eficienta impotriva Candidei este tocmai introducerea treptata si succesiva a acestor elemente, in stadii diferite ale tratamentului. Administrarea concomitenta a acestor elemente nu este recomandata, pentru ca va avea ca efect inactivarea temporara a Candidei, si nu tratarea, aceasta putand sa reapara oricand ulterior.

Prima etapa – regimul alimentar sarac in zaharuri

Primul element al dietei pentru Candida este un regim alimentar sarac in zahar. De ce sarac in zahar? Pentru ca acesta este principalul factor care contribuie la dezvoltarea Candidei pana la stadiul de colonie, fungii care cauzeaza infectia cu Candida au nevoie de zahar pentru a-si construi peretii celulelor din care sunt formati, dezvoltarea si cresterea pana la stadii superioare de colonii de fungi.

Asadar, in cadrul acestei prime etape a dietei pentru Candida, nu se recomanda consumul fructelor bogate in zaharoza, al zaharului procesat si al zaharinei, al legumelor verzi, cafeinei si oricaror alimente cu indice glicemic ridicat. Aceste recomandari trebuie respectate intocmai, intrucat, in aceasta etapa, fungii de Candida vor fi saraciti de continutul nutritiv si nu se vor mai putea multiplica, dar persoana infectata va avea parte de un aport caloric normal din lista de alimente permise.

Exista si o serie de alimente care chiar combat fungii de Candida. Aceste alimente fac parte fie din categoria probioticelor, fie din cea a antifungicelor si sunt foarte usor de integrat in regimul alimentar. Din fericire, alimente ca iaurtul sau napii se regasesc pe aceasta lista a alimentelor recomandate, desi continutul de carbohidrati poate sa vi se para cam mare pentru niste alimente recomandate in timpul unei diete.

Din lista alimentelor recomandate mai fac parte:
– legume (masline, ceapa, spanac, dovlecei, castraveti, avocado, broccoli, varza)
– iaurturi, chefir
– carne (vita, pui, miel sau curcan)
– peste (hering, sardine, somon)
– nuci si seminte (alune, arahide, nuci pecan, seminte de floarea-soarelui si dovleac)
– cereale integrate
– ierburi aromatice si condimente, cu un efect puternic antioxidant si antifungic (oregano, usturoi, ardei iute, rozmarin, busuioc)
– uleiuri (de cocos, de masline, de susan)
– ceaiuri din plante cu proprietati antifungice (cicoare, ghimbir, lemn dulce, menta)
– indulcitori (stevia si xylitol)

Aceasta prima etapa a dietei pentru Candida poate fi prescrisa pentru o perioada de cateva saptamani, pana la cateva luni. Depinde de cativa factori, cum ar fi: strictetea cu care este urmat programul, cat de eficiente sunt probioticele si antifungicele asupra organismului, cat de grava este infectia cu Candida.

A doua etapa – Probioticele

A doua etapa a unei diete pentru Candida eficienta se refera la probiotice. Ce sunt probioticele? Fiecare individ are in organism o cantitate de cca 0.4 kg de bacterii, ceea ce inseamna ca de-a lungul tractului digestiv se dezvolta miliarde de bacterii, iar dintre acestea, majoritatea sunt benefice. Pastrarea sistemului digestiv in echilibru din punct de vedere al florei intestinale, contribuie atat la o buna functionare a digestiei, cat si la dezvoltarea sistemului imunitar.

Dezvoltarea fungilor de Candida are loc tocmai pe fondul dezechilibrelor produse la acest nivel. Pentru ca fungii de Candida se raspandesc foarte rapid, orice disfunctionalitate a tractului digestiv reprezinta un prilej pentru inmultirea acestora. De exemplu, tratamentul cu antibiotice este o cauza comuna pentru infectiile cu Candida: un tratament indelungat cu antibiotice va omori aproape toate bacteriile benefice si vor lasa teren liber pentru patrunderea fungilor de Candida la nivel intestinal.

Probioticele au tocmai acest efect: ajuta introducerea si dezvoltarea bacteriilor „bune” de la nivelul intestinelor. Aceste bacterii prolifereaza rapid, creeaza colonii care izoleaza fungii de Candida si regleaza activitatea stomacului, aciditatea gastrica si intaresc sistemul imunitar. Uneori, in tratamentele cu antibiotice se recomanda si probiotice, tocmai pentru a preintampina astfel de efecte negative, cum ar fi infectiile cu Candida.

A treia etapa – Antifungicele

Ultima etapa a dietei pentru Candida, dupa regimul alimentar sarac in zaharuri si administrarea de probiotice, este etapa in care se administreaza antifungicele. Exista in natura o varietate de alimente cu efect antifungic pe care le poti include in alimentatia zilnica sau poti opta pentru suplimentele alimentare. Antifungicele distrug peretele celular al fungilor de Candida si sunt ultimul element din dieta pentru Candida.

Tratamentele cele mai frecvente pentru Candida includ antifungice care contin acid caprylic, extract din seminte de grapefruit, usturoi si ulei de oregano. Sunt ingrediente naturale, pe care le poti folosi in alimentatia zilnica, de exemplu uleiul de cocos este una dintre cele mai importante surse de acid caprylic si este foarte des utilizat la prepararea diverselor specialitati culinare.

Reintroducerea alimentelor in alimentatia zilnica

Ce urmeaza dupa ce ai tratat infectia cu Candida? Cu siguranta, nu este cea mai buna idee sa reiei imediat regimul alimentar obisnuit. Este foarte posibil ca tocmai obiceiurile tale alimentare sa fi cauzat infectia cu Candida. Prin urmare, reintroducerea alimentelor se va face treptat. Se recomanda in continuare evitarea alimentelor bogate in zahar insa poti incepe prin a reintroduce in alimentatie fasole verde si mere verzi. Dupa ce introduci un aliment in alimentatie, este necesar sa observi reactia organismului, sa fii atenta la orice revenire a simptomelor infectiei cu Candida.

Te intrebi daca vei mai reveni vreodata la regimul alimentar de dinainte de infectia cu Candida? Probabil ca nu. Faptul ca ai fost infectata cu Candida o data, este deja un semnal clar de alarma ca regimul tau alimentar poate provoca o noua revenire a infectiei oricand. Oricum, odata ce ai urmat o dieta pentru Candida si un regim de viata echilibrat, inseamna ca poti rezista tentatiei de a consuma dulciuri in exces sau mancare de tip fast-food. Dieta pentru Candida ti-a dovedit ca surplusul de energie si starea generala de bine, fara a mai mentiona beneficiile pentru sanatatea ta, merita efortul de a rezista micilor tentatii culinare…

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept