Dieta Mediteraneana este considerata la nivel international drept una dintre cele mai sanatoase cure existente. Din acest articol puteti afla beneficiile pe care le aduce sanatatii si cum va ajuta sa pierdeti in greutate.
Dieta mediteraneana ocupa primul loc in topul dietelor eficiente, sanatoase, care se pot transforma mai departe intr-un stil de viata sanatos.
Dorinta de a face o schimbare poate fi sustinuta prin adoptarea dietei mediteraneene, care ofera rezultatele dorite, nu da gres niciodata si nu afecteaza sanatatea organismului. Aceasta cuprinde o lista de alimente care trebuie respectata cu strictete, deoarece combinatiile dintre acestea ne vor conduce pe drumul remodelarii corporale.
Dieta Mediteraneana se bazeaza pe alimente neprocesate precum fructe, legume, pastai, cereale integrale, lactate, ulei de masline, carne de pasare si peste – alimentele de baza pentru aproape oricare cura excelenta. Isi are originile in dieta Parasouda, pe care o tineau persoanele din insula Creta – ele au dus o viata foarte lunga, sanatoasa, iar de acest aspect poate avea parte oricine o urmeaza. Este extrem de benefica si in zilele noastre, deoarece a fost adaptata vremurilor moderne (caci anumite plante au disparut de-a lungul anilor), iar cei care au urmat-o pot dovedi oricand ca radiaza de sanatate si bunastare fizica. Este un regim care cuprinde retete specifice celor 16 tari care se regasesc pe coasta Marii Mediterane.
Dieta Mediteraneana se bazeaza pe o un regim din care vor fi eliminate cu desavarsire carnea rosie, lactatele sau alimentele ce contin zaharuri. Exceptie de la regula facand branza feta si iaurtul grecesc. Vor fi permise alimente precum fructele, legumele, carnea de pui, fructele de mare, uleiul de masline sau nucile.
Datorita acestor alimente, starea de sanatate se va imbunatati, iar in timp aproape ca vor disparea riscurile pentru anumite afectiuni precum bolile cardiovasculare sau cresterea colesterolului.
Dieta Mediteraneana actioneaza atat la nivelul kilogramelor acumulate, pe care le va topi uimitor de repede, cat si la nivelul starii de spirit, pe care o va imbunatati.
Cuprins:
Care sunt alimentele permise in Dieta Mediteraneana?
Aceasta cura de slabire nu este una dificila, deoarece alimentele care sunt permise pentru consum sunt destul de variate, iar organismul nu va avea cand sa se plictiseasca si nu vom fi tentati sa trisam. Iata care sunt alimentele permise in Dieta Mediteraneana:
– legumele nu vor lipsi din aceasta dieta, fiind indicat consumul de castraveti, morcovi, rosii, ardei gras, salata verde, spanac, ceapa si usturoi;
– fructele permise sunt merele, bananele, pepenele galben, fructele de padure (afine, capsuni, mure);
– de asemenea, sunt permise si amestecurile de legume si fructe congelate;
– sunt indicate pentru gustari sunt nucile, migdalele, alunele de padure sau fisticul;
– semintele de floarea-soarelui sau de dovleac pot alcatui, de asemenea, o gustare hranitoare sau pot fi folosite maruntite in salate;
– pestele nu va lipsi din dieta mediteraneana, putand fi consumate sortimente precum somonul, sardinele sau pastravul;
– fructele de mare vor reprezenta gustari care ne vor bucura papilele gustative;
– cartofii sunt permisi in Dieta Mediteraneana, datorita aportului lor de amidon, insa nu trebuie sa exageram;
– ouale, carnea de pui, iaurtul grecesc si branza feta nu vor lipsi din meniul Dietei Mediteraneene.
In prepararea mancarurilor se pot utiliza condimente naturale precum piperul, sarea de mare, oregano-ul si busuiocul. De asemenea, se poate folosi uleiul de masline in salate (maximum doua linguri), dar niciodata pentru a praji preparatele.
Iata cum trebuie sa arate meniul din Dieta Mediteraneana!
Ziua 1 din Dieta Mediteraneana:
Micul dejun – ora 08:00 – va fi format din iaurt grecesc, capsuni si alune de padure;
Gustarea – ora 11:00 – o felie de pepene galben;
Pranzul – ora 14:00 – se va gati somon la cuptor cu legume;
Cina – ora 18:00 – trebuie sa fie mereu usoara si va contine doua mere verzi.
Ziua 2 din Dieta Mediteraneana:
Micul dejun – ora 08:00 – doua oua fierte si o jumatate de rosie;
Gustarea – ora 11:00 – cateva migdale sau un bol de fistic, alaturi de un kiwi;
Pranzul – ora 14:00 – va cuprinde piept de pui la cuptor, cu cateva cubulete de branza feta, porumb si o salata de rosii;
Cina – ora 18:00 – putem opta pentru orice fel de fruct dorim.
Ziua 3 din Dieta Mediteraneana:
Micul dejun – ora 08:00 – terci de ovaz, cu bucatele de mar, migdale si stafide;
Gustarea – ora 11:00 – un iaurt cu 2,5% grasime;
Pranzul – ora 14:00 – salata din rosii, spanac, castraveti si o conserva de sardine in suc propriu;
Cina – ora 18:00 – 5 nuci si o para.
Ziua 4 din Dieta Mediteraneana:
Micul dejun – ora 08:00 – branza cu nuci si o ceasca de ceai;
Gustarea – ora 11:00 – porumb copt si un amestec de seminte de floarea-soarelui, susan si dovleac;
Pranzul – ora 14:00 – frigarui formate din piept de pui, dovleac, ciuperci, ce vor fi stropite cu ulei de masline si se vor prepara pe grill;
Cina – ora 18:00 – o salata de varza si morcov, amestecata cu iaurt si marar.
Ziua 5 din Dieta Mediteraneana:
Micul dejun – ora 08:00 – fructe de padure amestecate cu o mana de fulgi de ovaz si cu o lingurita de miere;
Gustarea – ora 11:00 – cateva migdale si o portocala;
Pranzul – ora 14:00 – o omleta din doua oua, cu branza si o salata de legume preparata cu ulei de masline si putin busuioc;
Cina – ora 18:00 – prune proaspete si caise.
Ziua 6 din Dieta Mediteraneana:
Micul dejun – ora 08:00 – un ou fiert cu legume trase la tigaie si doua felii de branza;
Gustarea – ora 11:00 – un grepfrut;
Pranzul – ora 14:00 – o pizza integrala cu multe legume, ciuperci, rosii, ardei, bucati de piept de pui si ulei de masline;
Cina – ora 18:00 – caju si migdale.
Ziua 7 din Dieta Mediteraneana:
Micul dejun – ora 08:00 – doua oua fierte si un ardei gras;
Gustarea – ora 11:00 – cateva bobite de struguri;
Pranzul – ora 14:00 – fructe de mare pe pat de spaghete integrale, cu putin oregano si branza feta, pentru gust;
Cina – ora 18:00 – salata de fasole boabe, cu porumb, rosii, spanac si usturoi.
Gustarile sunt indicate in Dieta Mediteraneana, deoarece ne ajuta sa ne potolim foamea si sa nu devoram mesele de peste zi. Trebuie pastrat un echilibru, pentru a nu se crea o discrepanta mare intre preparatele pe care le consumam. Pentru gustarile de peste zi putem alege dintre nuci, seminte, caju, migdale sau fistic. Totodata, alimentele ce pot fi transportate usor reprezinta snack-ul ideal, deoarece nu exista sansa de a se degrada peste zi. Morcovii sunt hranitori si ideali pentru o gustare rapida, de asemenea si fructele de padure si combinatiile acestora cu iaurtul.
Combinatiile pot fi diverse si ne putem juca cu alimentele dupa bunul plac. Trebuie sa respectam orele la care luam mesele, sa avem cel putin o gustare pe zi si sa mancam atat cat este nevoie. Dieta mediteraneana va fi tinuta intre trei si opt saptamani, in functie de kilogramele pe care dorim sa le eliminam.
Sfaturi privind Dieta Mediteraneana
• In Dieta Mediteraneana, inlocuiti cat de des posibil untul si margarina cu uleiuri sanatoase: folositi ulei de masline ca sursa principala pentru coacere si preparare, ulei extravirgin asezonat cu otet balsamic ori ulei de alune de padure.
• Schimbati sursa de proteine: inlocuiti carnea rosie cu cea de pui, curcan, peste, precum si cu boabe din pastai – mazare, fasole, linte, naut, arahide, nuci si diferite plante. Facand aceste schimbari, veti reduce numarul grasimilor saturate pe care le asimilati insa veti mentine ridicat numarul proteinelor de care aveti nevoie.
• Puteti consuma si pesti in Dieta Mediteraneana (cei grasi sunt o alegere excelenta, deoarece sunt bogati in acizi Omega-3, care sunt benefici pentru inima), dar nu preparati prin prajire, de doua ori pe saptamana: crustacee, cod, eglefin, merluciu, biban de mare, calcan, merlan, chefal, conserve de ton, calmar, midii, creveți, crab, homar, sardine, hamsii, somon, macrou, hering, pastrav, ton proaspat etc.
• Este de preferat sa mancati o cantitate mai mare de cereale integrale si legume – ganditi-va la carne doar ca la ingredientul care ofera aroma si care completeaza mancarea de legume. Carnea trebuie sa fie in portie mica.
• Mizati pe cereale precum grau, orz, ovaz, mei, porumb si orez brun.
• Consumati legume ca baza principala pe toata durata in care urmati dieta Meditaraneana: se recomanda sa mancati intre trei si opt gustari pe zi (in portie de cate o jumătate de cană, până la doua cani, in functie de tip). Alegeti legume in diferite culori pentru a obtine totalitatea vitaminelor si a antioxidantilor necesari: ceapa, varza, dovlecei, spanac, praz, broccoli, laptuci, conopida, sparanghel, vinete, ardei, rosii.
• Adaugati mirodenii si condimente sanatoase; exista o multime de plante aromatice cu efect antiinflamator si antioxidant.
• Este foarte bine sa mancati nuci, migdale, alune de padure, nuci caju, castane comestibile, seminte de floarea-soarelui si de dovleac, de susan, mac – insa fara sare si fara ulei.
• Puteti manca si oua sau produse lactate, dar nu prea des (branza slaba in grasimi, iaurt, lapte degresat, de exemplu) si, daca se poate, de la animale crescute in mod natural, nu cu diferite substante pentru crestere.
• Puteti consuma alcool (vin rosu) insa in cantitati reduse ori moderate (maximum unul sau doua pahare).
• Savurati fiecare bucata fara a va incarca stomacul. Evitati produsele de tip fast-food.
• Bucurati-va de fructe proaspete ca desert cand tineti dieta Mediteraneana, deoarece reprezinta o sursa buna de fibre, vitamina C si antioxidanti: grepfrut, portocale, mere, struguri, banane, pepeni, cirese, ananas, smochine, masline etc.
Ce beneficii ofera dieta Mediteraneana?
– pierderea in greutate;
– controlul mai bun asupra nivelului de zahar din sange;
– reducerea riscului depresiei;
– stilul regimului mediteranean a fost asociat cu reducerea nivelului inflamatiei, infarctului, atacului cerebral si al bolii Alzheimer.
Aspecte negative:
– dieta Mediteraneana este destinata cu precadere persoanelor foarte active;
– uleiul consumat din abundenta dauneaza inimii, de aceea este necesara o atentie sporita; cand se consuma in cantitati obisnuite (nu mai mult de doua lingurite pe zi), nu este daunator…
Dieta Mediteraneana nu este una fada, cu toate ca se axeaza pe consumul mancarurilor preparate din legume si verdeturi. Daca mancarurile sunt preparate corect, mai putin de 8% dintre calorii au ca sursa grasimile saturate. Regimul mediteranean reprezinta un sistem echilibrat si sanatos de alimentatie, care ofera cantitatea necesara de vitamina B12 si fier, in timp ce mentine la minimum nivelul grasimilor saturate (deoarece consumul de alimente provenite de la animale este limitat).