Rosiile au fost cunoscute pentru prima data in America de Sud, cu peste 3000 de ani in urma, in Peru. Primii care s-au infruptat din acestea au fost mayasii, urmand ca in zilele noastre sa fie recunoscute de toate popoarele lumii.
Studii numeroase au aratat ca rosiile au foarte multe beneficii asupra bunei functionari a organismului uman, deoarece in urma acestora s-a descoperit ca elementele care le compun ajuta la prevenirea sau chiar vindecarea unor boli la care inca nu s-a gasit tratament sau o alta cale, ci doar ameliorare.
Continut
Vitamina A (recunoscuta pentru beneficiile aduse functionarii glandelor oculare si celor endocrine), complexul de vitamine B (pentru sistemul nervos, osos, metabolism), vitamina C (ajuta la o buna functionare a sistemelor cardiovascular, nervos si endocrin), vitamina E (cunoscuta a fi o vitamina a tineretii absolute, dar si a fertilitatii), precum si vitamina K (sinteza si compozitia sangelui).
Pe langa cele mai sus mentionate, rosiile mai contin si potasiu, fier, calciu, magneziu si fosfor, dar si unii acizi care ajuta la o buna functionare a sistemului digestiv.
De retinut este si faptul ca organismul are nevoie de o substanta importanta, numita licopen, pe care nu o secreta in mod natural si pe care rosia o are in compozitie.
Importanta rosiilor
Consumul de tomate ajuta la producerea globulelor rosii si la combaterea cu succes a anemiei.
Daca se consuma cu regularitate si o cantitate normala in concordanta cu varsta si greutatea fiecarui individ in parte, rosiile pot impiedica aparitia bolilor cardiovasculare, a infarctului miocardic, dar, mai ales, reduc substantial numarul de accidente vasculare, cerebrale, cu precadere al celor de la nivelul membrelor.
Pe langa acestea, rosiile actioneaza in mod pozitiv cand vorbim de toate organele, deoarece lupta cu numeroase afectiuni si boli grave, precum:
- Cancer de prostata – s-a demonstrat stiintific, in urma unor studii amanuntite, ca barbatii care consuma rosii prezinta un risc cu 50% mai mic de aparitie a acestei boli. De retinut este faptul ca aceasta este o descoperire extrem de folositoare, avand in vedere ca rata vindecarii este in prezent de 30%.
- Afectiuni la nivelul sistemului osos – rosiile contin vitamine si minerale ce regleaza si stabilesc metabolismul tesutului osos, dar mai ales influentele hormonale ce ajung sa altereze calitatea osului, facandu-l mai rezistent.
- Boli cardiace – consumatorii sunt protejati in proportie de 80-90% cand vine vorba de infarct si aritmii cardiace.
- Infectii – acum intra in scena licopenul de care v-am vorbit anterior, un antioxidant mai mult decat puternic ce stimuleaza si ajuta sistemul imunitar in lupta cu diferite infectii.
- Cancer – in general, pentru toate tipurile. Licopenul acopera ADN-ul si impiedica factorii cancerigeni sa ajunga la acesta. Daca ADN-ul este protejat si integru, celulele nu vor suferi modificari, deci cancerul nu va aparea.
- Obezitatea poate fi combatuta cu usurinta prin consum regulat de rosii, cu ajutorul unei diete pe baza de acest element important. La fel se procedeaza si in cazul diabetului de tip II…
- Reumatism – rosiile nu fac altceva decat sa protejeze zona si sa amelioreze boala sau afectiunea existenta, deoarece au proprietati antiinflamatoare.