Despre ceaiurile pentru detoxifierea colonului s-au scris foarte multe, însă cel mai important aspect când vine vorba de detoxifierea pe această cale este atenția față de exces. În colon se acumulează o mulțime de toxine, de aceea trebuie să alegem o detoxifiere măcar o dată pe lună.
Metoda care constă în consumul de ceaiuri pentru detoxifierea colonului este foarte ușoară și la îndemâna oricui, dar cum spuneam, excesul poate dăuna. De mii de ani, plantele au fost medicamente consumate sub formă de infuzii, dovadă fiind faptul că oamenii erau mai sănătoși și viguroși atunci, trăind într-o comuniune cu natura.
Astăzi, din cauza surplusului de toxine care provin din alimentația nesănătoasă, grăsimi, sedentarism și stres, colonul, organ vital al corpului suferă o serie de modificări, iar detoxifierea acestuia este necesară pentru a-ți menține puternic sistemul imunitar. O cană de ceai pe zi poate aduce schimbări în organism, iar mai multe pot face chiar minuni pentru detoxifierea colonului și a întregului corp.
CEAI VERDE
Cea mai la îndemână cale pentru detoxifierea colonului este ceaiul verde, un ceai obținut din frunze nefermentate de Camelia Sinensis, plantă de proveniență asiatică. Pe lângă faptul că ceaiul este un excelent antioxidant, datorită substanțelor care combat radicalii liberi, substanțe numite polifenoli și catechinele, flavonoidele și alcaloizi, efectul său diuretic și stimulator al metabolismului fac din acest ceai un remediu excelent pentru detoxifierea colonului. Două căni pe zi din acest ceai, alături de o dietă săracă în grăsimi, reduc toxinele din colon, ajutând la detoxifierea acestuia și purificarea întregului organism. Dezavantajul acestui ceai este că are un conținut relevant de cofeină, de aceea este bine să renunți la doza zilnică de cafea, în favoarea ceaiului.
CEAI DE CRUȘIN
Un aliat puternic în detoxifierea colonului este ceaiul de crușin (sau lemn câinesc, după denumirea populară). Cunoscut și pentru efectele benefice pe care le are în combaterea constipației, ceaiul de crușin ajută la detoxifierea colonulului, favorizând eliminarea pe cale naturală. O cură de detoxifiere cu ceai de crușin presupune o dietă săracă în grăsimi, bogată în fructe și legume, dar și brânzeturi, iaurturi și lactate slabe, ce au rol de a regenera flora naturală intestinală, pentru că acest ceai este un foarte puternic laxativ.
Detoxifierea colonului cu ceai de crușin nu trebuie să dureze mai mult de două săptămâni, consumându-se o jumătate de cană de ceai de crușin, maximum trei grame zilnic. Consumul de apă este important pe durata curei de detoxifiere cu ceai de crușin, minimum 1,5 litri pe zi, astfel că detoxifierea se produce natural, fără efecte adverse precum deshidratarea sau lipsa vitalității, pentru că, eliminând toxinele, organismul are tendința de a se deshidrata. Este bine ca acest ceai să se consume dimineața, deoarece efectul laxativ apare după aproximativ patru-cinci ore. După detoxifierea cu ceai, se recomandă o pauză de trei luni, dar în cazurile de obezitate se poate relua cura după trei săptămâni.
CEAI DE SOC
O altă plantă miraculoasă eficientă nu numai pentru detoxifierea colonului, ci și pentru dureri reumatice, varice, celulită și, în general, excelentă pentru starea de bine a întregului organism, este socul. Sub formă de ceai sau tinctură, consumul are efect diuretic, protejează în același timp intestinele, iar detoxifierea colonului are loc fără efecte adverse. Ceaiul de soc este plin de vitamina C și săruri minerale, iar pe lângă faptul că se poate slăbi cu acest ceai, proprietățile sale își fac efectul și în uzul extern, pentru o piele mai fermă.
Cura de detoxifiere a colonului cu ceai de soc poate fi ținută între o lună și chiar maximum trei luni, iar pentru eficiența mai rapidă, se poate consuma zilnic și o linguriță de tinctură de soc diluat, în paralel cu ceaiul. Acest ceai are un gust bun și inhibă pofta de mâncare, iar în cura de detoxifiere a colonului cu ceai de soc este important un regim alimentar sărac în grăsimi și prăjeli. Trei lingurițe din această plantă, pe care o găsești la famarciile naturiste, se adaugă la 250 de ml de apă clocotită…
Alte ceaiuri care ajută la detoxifierea colonului sunt ceaiul de păpădie, ceaiul de ghimbir, ceaiul de mentă, ceaiul de urzică, ceaiul de anghinare și ceaiul de coada-calului. Persoanelor care suferă de colon iritabil li se recomandă moderație și vigilență, deoarece acestea pot dăuna dacă sunt consumate abuziv. Sunt indicate, de asemenea, și mișcarea, exercițiile fizice, hidratarea și un regim alimentar deloc invaziv pentru aparatul digestiv, alimente ușoare, hrănitoare și cât mai multe fructe și legume, pentru o detoxifiere totală.