Daca doriti sa abordati o dieta pe culori, incepeti sa va umpleti farfuriile cu ardei rosii si verzi, cartofi mov si amestec de ierburi.
Consultarea unui tabel nutritional sau cantarind tot ce consumati in mod sigur nu va va face corpul sa se simta bine in legatura cu o masa minunata. In schimb, ceea ce va poate face sa realizati ca nu renuntati la bunatati in schimbul sanatatii este o dieta pe culori.
Consumand o varietate de fructe si legume va veti oferi cea mai buna protectie impotriva bolilor. Fiecare culoare isi aduce aportul diferit: betacarotenul din morcovi va aduce organismului nutrientii necesari pentru reducerea riscului de aparitie a diabetului de tip 2 si bolilor de inima.
Puteti consuma si fasole verde, maro cu sfecla si cartofi dulci pe gratar. Culoarea aduce, in mod sigur, si o alta stimulare, la nivel vizual.
„Pictati-va” farfuria
Portocaliu si galben: Corpul transforma betacarotenul din morcovi, mango, cartofi dulci, in vitamina A, care ajuta la vederea buna.
Mov si albastru: Antioxidantii care pot inhiba dezvoltarea tumorilor impulsioneaza functiile cognitive si lupta cu afectiunile inimii. O cantitate considerabila se gaseste in vinete, ridichi si fructe de padure.
Rosu: Asigurati-va doza de licopen conectata cu un risc scazut al aparitiei prostatei, cancerelor de stomac si plamani. Il puteti lua din rosii, grapefruit rosu si pepene rosu.
Verde: Zucchini, alaturi de frunzele verzi ale busuiocului, reprezinta o sursa excelenta de luteina, ce previne atacurile de cord si afectiunile ochilor.
Fara culoare? Nicio problema
In timp ce culoarea poate oferi clientilor o idee generala despre beneficiile pe care le aduce fructul/ leguma organismului, exteriorul nu poate spune totul, cu precizie si tot ce conteaza este interiorul. In timp ce unele fitochimicale au pigmenti care dau culoare, altele sunt fara.
Cea mai mare clasa a fitochimicalelor este cea a flavonoidelor, care in mare parte sunt lipsite de culoare. Acestea sunt antioxidanti puternici si ajuta organismul in contracararea formarii de radicali liberi. Exista mai mult de 4000 de flavonoide diferite si sunt gasite in urmatoarele categorii:
- In ceapa, mar, broccoli, spanac, struguri si patrunjel.
- In telina, sfecla, varza de Bruxelles.
- In citrice si in sucuri
- In ceai, vinul rosu si ciocolata neagra.
In sandvisuri, asigurati-va ca aveti parte de carne de curcan, salata verde si rosii. Puteti adauga si avocado pentru ca va ajuta organismul sa asimileze licopenul, plus ridiche pentru vitamina C.
Salatele consumate nu ar trebui niciodata sa fie doar verzi. Faceti din diversificarea vizuala o prioritate. Iar in ceea ce priveste mesele principale ale zilei, sa aveti alaturi intotdeauna multe legume. Incercati si porumbul…
Odata ce oamenii sunt constienti de acest concept al dietei pe culori, sunt predispusi de a-l transforma intr-un stil de viata, un regim de lunga durata. Se indragostesc de creativitatea legata de multitudinea de fructe si legume dintre care pot alege, precum si din celelalte alimente pe care le au la indemana. De asemenea, acest joc poate creste concentrarea dumneavoastra asupra legumelor intr-o farfurie si nu asupra celorlalte elemente care nu sunt tot atat de sanatoase.