Home » Dieta alcalină luptă împotriva cancerului

Dieta alcalină luptă împotriva cancerului

scris de: Elena
dieta alcalina

Dieta alcalină este un tip mai deosebit de modalitate de slăbire, deoarece cuprinde doar alimente care în organism creează un mediu alcalin.

Dieta alcalină a fost intens studiată şi s-a ajuns la concluzia că este benefică atât pentru cei care doresc să slăbească, precum şi pentru cei care vor să îşi îmbunătățească starea de sănătate. Dieta alcalină se bazează pe o serie de alimente alcaline ce vor revitaliza corpul şi îl vor aduce într-o stare excepțională, eliminând din dieta zilnică alimentele ce creează un mediu acid.

Despre pH-ul organismului

Homeostazia este capacitatea mediului intern de a păstra în parametrii normali valorile ce definesc anumite trăsături ale corpului.

Atunci când vorbim de pH-ul unui mediu, ne putem gândi la trei variante. Scala pH-ului are valori care sunt cuprinse între 0 şi 14, astfel:

– dacă pH-ul este cuprins între 0 şi 6,99, atunci mediul respectiv este unul acid;

– dacă pH-ul are valoarea 7, atunci mediul este neutru;

– dacă pH-ul are o valoare cuprinsă între 7,1 şi 14, atunci mediul despre care se vorbeşte este alcalin.

Care sunt efectele dietei alcaline?

Dieta alcalină ajută organismul să îşi păstreze un pH optim, aflat în limite normale. De exemplu, pH-ul fluidelor interne ale corpului, precum sângele, limfa şi lichidul interstiţial, au un pH care se învârte în jurul valorii de 7,22. Această cifră nu trebuie să se modifice, deoarece vor apărea diferite afecţiuni în organism.

Dieta alcalină va reuşi să aducă organismului un aport de alimente care să nu îl bulverseze şi care să îl ajute să funcţioneze normal. Adesea se întâmplă de consumăm alimente într-un mod neregulat, să ne simţim prea plini sau deshidratați. Un asemenea stil de viaţă poate determina dereglări ale organismului şi apariţia unor boli de natură gastrointestinală sau cardiovasculară.

alimente alcaline si acide

Aşadar, printre principalele efecte ale unei diete alcaline se numără protejarea organismului faţă de afecţiunile cardiovasculare. Alimentele alcaline determină topirea grăsimilor din corp şi împiedică depunerea acestora pe vasele de sânge sau la nivelul inimii. Corpul va fi protejat de o creștere semnificativă a colesterolului, de hipertensiune sau de probabilitatea apariţiei unui accident vascular cerebral.

Alimentele incluse în dieta alcalină sunt foarte bogate în antioxidanţi, nişte substanţe ce au rolul de a neutraliza radicalii liberi care se găsesc în organism, fiind nefolositori, putând să degradeze structura celulară sau ţesuturile. Prezenţa acestor compuşi în organism nu poate fi evitată, deoarece sunt un rezultat al metabolismului, dar ne putem ajuta corpul să îi elimine prin adoptarea unei diete alcaline.

Alimentele alcaline sunt indicate pentru consumul zilnic, mai ales pentru proprietățile reparatoare pe care le au. Sportivii au, în general, un meniu bazat pe astfel de preparate, deoarece ele ajută la menţinerea unei stări psihice optime, reprezintă o sursă importantă de energie şi determină o refacere mai ușoară a muşchilor şi ligamentelor.

Dieta alcalină este benefică pentru sistemul urinar, eliminând posibilitatea apariţiei unor depuneri de substanţe nefolositoare.

Unul dintre cele mai importante beneficii pe care le aduce dieta alcalină este lupta împotriva cancerului, boala cea mai periculoasă a secolului al XXI-lea. Aceasta, prin aportul de fructe şi legume pe care îl aduce organismului, contribuie la o vitaminizare mai mare a corpului, la un surplus de substanţe minerale şi nutritive.

Care sunt alimentele permise în dieta alcalină?

Pentru ca aceasta dietă să funcţioneze, să acţioneze corect şi optim, trebuie să consumăm doar următoarele alimente:

– în dieta alcalină, legumele reprezintă o sursă ideală de vitamine, minerale şi substanţe hrănitoare. Acestea ajută organismul să fie energic, să se simtă vitalizat şi determină un metabolism mai accelerat şi un tranzit intestinal mai intens.

– fructele sunt o oază de sănătate în dieta alcalină: ajută la întinerirea organismului şi îi furnizează foarte multe vitamine benefice. Fructele pot fi consumate la orice oră din zi, deoarece au un conţinut ridicat de apă şi glucide sănătoase care ajută creierul să poată memora mai uşor şi determină o capacitate de concentrare mult mai bună.

– seminţele sunt indicate în dieta alcalină, fiind ideale pentru gustările din timpul zilei. Acestea au avantajul de a rezista în orice condiţii, deci în dieta alcalină reprezintă alegerea potrivită în detrimentul alimentelor perisabile. Totodată ele nu ocupă mult spațiu şi pot fi transportate cu uşurinţă în geantă.

– leguminoasele fac parte şi ele din lista alimentelor permise în dieta alcalină, având rolul de a furniza organismului cu o cantitate importantă de proteine sănătoase, fiind obţinute din alimente vegetale. Acestea pot alcătui cu uşurinţă o masă sățioasă care va alunga senzaţia de foame pentru o perioadă destul de mare şi ne va împiedica să cădem pradă micilor tentații culinare când urmăm dieta alcalină.

– tofu este un aliment esențial în dieta alcalină, care conţine din belşug acizi grași, printre care şi cei Omega-3, care au rolul de a menţine fluiditatea sângelui şi a împiedica apariţia eventualelor afecţiuni cardiovasculare, precum şi apariţia cheagurilor sangvine. Tofu conţine minerale importante, precum zinc, fier şi cupru, care ajută la producerea unei substanţe cunoscute sub numele de hemoglobină, ce are rolul de a transporta gazele respiratorii la nivelul sângelui.

Alimentele care sunt interzise în dieta alcalină

Pentru a obţine pH-ul dorit şi ca dieta să funcţioneze la parametrii normali, trebuie să evităm mai multe alimente care ar putea deteriora rezultatele pe care dorim să le obținem prin dieta alcalină:

–  produsele lactate, iaurtul, brânza şi laptele nu sunt permise pentru consum în dieta alcalină, deoarece acestea determină în corp scăderea pH-ului şi favorizează apariţia unui mediu acid;

– alimentele procesate vor fi evitate cu desăvârșire, din cauza substanțelor pe care le conţin şi sunt dăunătoare organismului;

– carnea şi peştele vor fi eliminate din alimentaţie;

– de asemenea, cafeaua, alcoolul şi sucurile nu trebuie consumate din cauza acidității gastrice pe care o creează.

Dieta alcalină este eficientă dacă este ţinută măcar șase săptămâni. Această cură va ajuta organismul să se simtă sănătos, să fie în putere şi îl va păzi de mai multe afecţiuni ce pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Un mediu acid constant va deteriora sistemul osos şi va aduce pierderi ale masei musculare…

De aceea, dieta alcalină este bine-venită cel puţin de două ori pe an, pentru a restabili echilibrul interior şi a restarta organismul.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept