Home » Dieta cu cartofi: pareri, beneficii si meniul pentru 6 zile

Dieta cu cartofi: pareri, beneficii si meniul pentru 6 zile

scris de: Elena
Dieta cu cartofi

Dieta cu cartofi este una dintre cele mai simple diete care pot asigura o pierdere de pana la zece kilograme in doar sase zile. Cura de slabire se poate repeta o data la 25 de zile.

Dieta cu cartofi incepe sa fie reevaluata. Unele dintre alimentele la care multi oameni renunta atunci cand vor sa slabeasca sunt cartofii, deoarece sunt bogati in carbohidrati. Totusi, daca ii consumati in mod adecvat, ii puteti adauga in dieta voastra de slabit. Cheia sunt carbohidratii. Cartofii sunt bogati in proteine, fibre si vitamina C. Alegeti cartofii dulci, pentru ca au implicit mai multi nutrienti decat cartofii albi.

Straturile de grasime acumulate sunt o problema pentru ca nu ne mai putem bucura de hainele preferate si ajungem sa ne pierdem increderea in propria persoana. Astfel, dieta cu cartofi vine in sprijinul celor care doresc sa slabeasca rapid, sanatos, fara a-si crea probleme de sanatate si fara a apela la infometare.

Motive sa incepeti o dieta cu cartofi

Nutritionistii ne invata: cartofii sunt o alegere delicioasa pentru orice dieta, dar au si numeroase beneficii pentru sanatate. Asa ca puteti alege cartofi preparati in variante sanatoase pentru cina, fie ca urmati sau nu o dieta cu cartofi.

Cartofii au un continut ridicat de vitamina B6. Aceasta vitamina reduce cantitatea de himocisteina din corp, substanta legata de evolutia bolilor degenerative, prevenind dezvoltarea bolilor cardiovasculare, precum atacurile de cord.

Cartofii sunt o sursa importanta de vitamina C, astfel ca o dieta cu cartofi este benefica din acest punct de vedere. Desi cam toti stim ca vitamina C este importanta in lupta cu racelile si virsul gripal, nu suntem insa constienti de rolul crucial al vitaminei C in dezvoltarea oaselor si a dintilor, pentru bunul mers al digestiei si in formarea celulelor sangvine. Vitamina C contribuie la vindecarea ranilor, ajuta la formarea colagenului, esential pentru elasticitatea si aspectul tanar al pielii, fiind, de asemenea, un ingredient de succes in lupta cu stresul. Studiile recente au demonstrat ca vitamina C ajuta la eliminarea toxinelor din organism si formeaza o bariera in razboiul cu celulele canceroase.

Cartofii contin vitamina D, o substanta importanta pentru conturarea unui sistem imunitar puternic, de care avem nevoie in sezonul rece, iar acesta este inca un beneficiu oferit de dieta cu cartofi. Vitamina D se sintetizeaza in corp in urma expunerii adecvate la soare. Vitamina D joaca un rol important pentru buna ta dispozitie, influentandu-va nivelul de energie, ajutand la dezvoltarea unor oase puternice, nervi tari si la buna functionare a glandei tiroide.

Credeti sau nu, cartofii contin si fier. Prezenta fierului in organism este esentiala pentru o buna dispozitie cat e ziua de lunga, confera energie; de asemenea, fierul joaca alte roluri importante in organism, precum productia celulor albe si rosii, rezistenta la stres, functionarea sistemului imunitar, metabolizarea proteinelor.

Cartofii sunt o sursa importanta de magneziu, un mineral antistres ce contribuie la relaxare; acesta este esential pentru sanatatea arterelor, sangelui, oaselor, inimii si a sistemului nervos.

Contin potasiu, substanta care ajuta la echilibrarea pulsului si a transmiterii semnalelor nervoase, relaxarea muschilor, reducerea umflaturilor; potasiul protejeaza si contribuie la buna functionare a rinichilor.

Cartofii sunt dulci in mod natural. Zaharul continut este eliminat treptat in sange, ajutand la atingerea unui nivel echilibrat de energie, fara eliminarea brusca a glucozei, care duce la oboseala cronica si obezitate.

Dieta cu cartofi poate fi o metoda usoara de a creste cantitatea consumata de carotenoizi. In special cartofii dulci au un continut ridicat de carotenoizi precum B-caroten sau numerosi altii precursori ai vitaminei A dezvoltate in corp.

Carotenoizii ajuta la imbunatatirea vederii si intaresc sistemul imunitar care ajuta la prevenirea cancerului si protejeaza pielea împotriva efectelor îmbătrânirii. Studii la o universitate, facute asupra unui numar mai mare de 125.000 de oameni, au aratat o reducere de 30% a riscului de cancer pulmonar la persoanele care au consumat o varietate de alimente bogate in carotenoizi, ca parte din dieta lor regulata. In urma unei cercetari asupra unui grup de femei care au făcut un tratament pentru stadiu incipient de cancer de san, s-a  descoperit ca femeile cu cele mai mari concentrații sanguine de carotenoide au avut probabilitatea cea mai redusa de reaparitie a cancerului.

Cartoful este o leguma adaptabila. Fie ca urmati sau nu dieta cu cartofi, aceste alimente pot fi gatite la cuptor, fierte, preparate la aburi, copt in coaja sau la gratar. Puteti adauga cartofi la tocanite si supe, la gratar, cu niste frunze verzi sau intr-o salata delicioasa. Adaugati cartofi fierti pisati alaturi de un gratar delicios, cu ceapa, ardei si rosii, totul pus intr-un sandvici sau invelit intr-o lipie. Adaugati piureul de cartofi pentru a prepara un smoothie hranitor.

Asadar o dieta cu cartofi poate oferi aceste beneficii.

Beneficiile consumului de cartofi

Cartoful este o leguma foarte hranitoare ce contine numeroase fibre, amidon, saruri minerale si vitamine esentiale. Acestia au un continut foarte mare de magneziu si potasiu, fiind usor de digerat de catre organism, avand efecte cicatrizante.

Consumul de cartofi a fost indicat persoanelor cu diferite afectiuni, cum ar fi bolile de oase sau artrita, datorita continutului ridicat de fier, fosfor, calciu si zinc. Aceste substante ajuta la intarirea sistemului osos, diminueaza fragilitatea oaselor si accelereaza refacerea fracturilor. Pentru formarea fibrelor de colagen este necesara o cantitate echilibrata de zinc si fier. De asemenea, fosforul si calciul au actiune complementare, sustinand sanatatea oaselor, de aceea aceste substante trebuie consumate regulat, iar medicii recomanda o dieta cu cartofi.

In ceea ce priveste tensiunea arteriala, cartofii ajuta la mentinerea unei cantitati optime de sodiu si potasiu, care determina o tensiune arteriala situata in parametrii normali.

Colina este o substanta care se gaseste in aceasta leguma, fiind deosebit de importanta pentru sanatatea organismului, deoarece regleaza somnul, actioneaza asupra muschilor si ajuta la cresterea capacitatii de concentrare si memorare.
Inima este cea care se va bucura de beneficiile dietei cu cartofi, deoarece acestia, prin continutul lor in substante esentiale, ajuta la mentinerea unei stari de sanatate optime a inimii. Fibrele continute in aceste legume determina scaderea colesterolului din organism si, astfel, impiedica aparitia bolilor de natura cardiovasculara.

Una dintre cele mai importante vitamine, vitamina B6 are rolul de a stopa acumularea homocisteinei, un compus care afecteaza mediul intern, vasele de sange, si determina aparitia bolilor cardiace.

Cand vine vorba de digestie, cartofii sunt alimentele cele mai usor de procesat, deoarece fibrele pe care acestia le contin impiedica aparitia constipatiei, sustinand sistemul digestiv si facilitand activitatea acestuia. De aceea, dieta cu cartofi este indicata persoanelor care sufera de boli gastrointestinale.

Valorile nutritionale ale cartofului

Pentru a intelege cat de sanatos este un aliment, este bine sa cunoastem valorile nutritionale ale acestuia. Iata cate substante benefice aduce organismului o dieta cu cartofi:
Pentru 100 de grame de cartofi vom avea:
– doar 0,1 g de lipide totale;
– 0 miligrame de colesterol, ceea ce nu pune deloc organismul in pericol;
– 8 miligrame de sodiu si 425 miligrame de potasiu;
– aproximativ 20 de grame de carbohidrati;
– 2,2 grame de fibre alimentare necesare digestiei si unui tranzit intestinal bun;
– doar 0,8 grame de glucide;
– 2 grame de proteine ce vor ajuta muschii sa se simta sustinuti si sa actioneze la capacitate maxima;
– vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitaminele B6 si B12;
– 12 miligrame de calciu necesar sanatatii oaselor;
– 0,8 miligrame de fier si 23 miligrame de magneziu.

Reguli de urmat in cadrul unei diete cu cartofi

Cartofii sunt benefici cata vreme sunt preparati cum trebuie. Fierti si copti sunt sanatosi; cartofii prajiti si chipsurile, nu. De-a lungul timpului, cartofii au castigat o reputatie proasta din cauza popularitatii dietelor reduse in carbohidrati. Cartofii sunt bogati in carbodidrati si au continut scazut de proteine, dar asta nu poate inseamna ca sunt daunatori sanatatii; cartofii raman o sursa importanta de fibre, potasiu si vitamina C, mai ales daca mancati si coaja.

Un cartof de marime medie are aproximativ 150 de calorii; tineti minte asta daca sunteti intr-o continua monitorizare a greutatii. Daca obisnuiti sa consumati cartofii alaturi de alimente cu un continut ridicat de grasimi, implicit de calorii, precum margarina, untul, smantana sau sosuri, trebuie sa faceti o schimbare.

Nu procesati cartofii la temperaturi mari. Atunci cand cerealele si cartofii sunt procesati la temperaturi ridicate, are loc o reactie chimica de transformare a amidonului, rezultand un oxidant numit acrilamida. In urma unor experimente, aceasta substanta a provocat cancer animalutelor de laborator. Nu se stie inca la ce nivel este acrilamida daunatoare oamenilor. Prin prajitul si coptul cartofilor la temperaturi mari pentru o perioada lunga, rezulta un nivel ridicat de aciclamida, substanta a carei cantitate este redusa daca se fierb cartofii mai intai. O alta opinie stiintifica spune ca, atunci cand cartofii sunt gatiti in cuptorul cu microunde, nu mai contin acrilamida.

Pastrati cartofii la locuri umbroase si fara caldura excesiva. Din cauza a unor expuneri prelungite la soare, pe cartofi apar anumite arsuri sub forma unor pete verzi ce contin cantitati ridicate de solanina, care confera un gust amar cartofilor. Unele studii au demonstrat ca solanina e o substanta periculoasa pentru corpul uman atunci cand este administrata pe termen lung.

Cum alegem cartofii pentru dieta cu cartofi si cum ii preparam?

Cel mai important aspect atunci cand cumparam aceste legume este faptul ca nu trebuie sa fie incoltiti sau sa aiba pete colorate pe suprafata lor. Cartofii ideali sunt cei noi sau roz. De asemenea, dupa posibilitate, cartofii ar putea fi plantati in gradina, pentru a ne asigura astfel de faptul ca sunt cat se poate de naturali si ca ii avem dintr-o sursa foarte buna.
Vor fi exclusi din alimentatie cartofii prajiti, deoarece, in momentul prepararii, acestia vor absorbi tot uleiul din tigaie si vor contribui la cresterea colesterolului rau din corp. Cartofii vor fi preparati la cuptor, fierti sau pe grill, fara a adauga condimente din comert. Se pot folosi oregano, busuioc, cimbru, usturoi, marar sau patrunjel, sare si piper. Organismul va primi alimente cat mai naturale, lipsite de chimicale si ulei.

Dieta cu cartofi pentru sase zile

Dieta cu cartofi se bazeaza pe consumul regulat al acestei legume si mici combinatii cu alte alimente. Mesele vor fi regulate, la aceeasi ora in fiecare zi, consumandu-se cartofi la orice masa.

Ziua 1 din dieta cu cartofi:
Micul dejun va fi la ora 08:30 – un cartof mediu fiert si un iaurt cu 2,5% grasime
Pranzul va fi la ora 13:00 – cartofi la cuptor, preparati cu oregano si usturoi si o salata de varza
Cina va fi la ora 17:00 – 2 cartofi fierti cu frunze de patrunjel pe deasupra

Ziua 2 din dieta cu cartofi:
Micul dejun va fi la ora 08:30 – un cartof fiert si o jumatate de rosie
Pranzul va fi la ora 13:00 – cartofi pe grill cu branza slaba de vaci
Cina va fi la ora 17:00 – un cartof fiert cu o lingura de sos de rosii cu busuioc

Ziua 3 din dieta cu cartofi:
Micul dejun va fi la ora 08:30 – un cartof fiert si cateva fructe de padure
Pranzul va fi la ora 13:00 – cartofi la cuptor cu ceapa si ardei copti
Cina va fi la ora 17:00 – doi cartofi copti

Ziua 4 din dieta cu cartofi:
Micul dejun va fi la ora 08:30 – un pahar de lapte 1,5% grasime si un cartof la cuptor
Pranzul va fi la ora 13:00 – cartofi umpluti cu legume, preparati in cuptor
Cina va fi la ora 17:00 – cartofi fierti cu un cubulet de unt

Ziua 5 din dieta cu cartofi:
Micul dejun va fi la ora 08:30 – 2 felii de branza si un cartof preparat la aburi
Pranzul va fi la ora 13:00 – salata de cartofi, fara masline
Cina va fi la ora 17:00 – cartofi fierti si un iaurt mic

Ziua 6 din dieta cu cartofi:
Micul dejun va fi la ora 08:30 – un cartof fiert
Pranzul va fi la ora 13:00 – cartofi la cuptor cu cascaval si ceapa
Cina va fi la ora 17:00 – cartofi fierti si cateva linguri de salata de rosii

Idei sanatoase pentru o dieta cu cartofi:

Consuma cartofii copti cu sos salsa, broccoli gatit la aburi si presara deasupra putina branza slaba in grasimi, data prin razatoare. Pentru a reduce caloriile, cartofii se coc in cuptor fara ulei adaugat. Incearca un piure cu lapte degresat sau smantana cu un continut scazut de grasimi, plus arpagic proaspat. Adauga cartofii cu tot cu coaja in supe si tocanite.

Cartofii contin o mare cantitate de nutrienti; contin fibre solubile si insolubile, ajuta la echilibrarea colesterolului, incetinesc digestia, insemnand ca te vei simti satula pentru mai mult timp. Contin flavonoizi si un ingredient recent descoperit, numit kukoamina, care ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale.

Cartofii albi contin majoritatea nutrientilor, in afara de vitamina A. Stiati ca acestia sunt plini de vitamina C? Avand in vedere faptul ca nu putem consuma cartofii cruzi, cea mai mare parte din vitamina C se pierde in timpul prepararii. In plus, un cartof copt ofera 20% din cantitatea necesara de vitamina B6, lucru bun pentru inima ta.

Cartofii sunt, de asemenea, bogati in potasiu, dar si o sursa importanta de fier și cupru. De fapt, un cartof pe zi este bun pentru inima, contribuind la nivelulul normal al tensiunii arteriale.

Spalati cartofii exact atunci cand vreti sa ii  gatiti. Frecati-i cu un burete sub un jet de apa. Curatati-i de pete. In cazul in care cartoful e verde sau prea moale, aruncati-l.

Intepati pielita, pentru a obtine un cartof mai pufos. Daca ii coaceti intr-un coptor, trebuie sa ii inveliti in folie de aluminiu doar daca va plac preparati la aburi. Fierbeti-i intregi, pentru a nu pierde din nutrienti.

Tineti minte: cartoful nu ingrasa, ci ceea ce puneti pe langa acesta va contribui la marirea taliei; nu consumati cartofii cu unt, margarina, smantana sau branza grasa. Manancati-i simpli sau cu un iaurt fara grasimi, smantana slaba, si decorati totul cu marar, patrunjel sau praz. Adaugati broccoli sau alte legume pentru mai multi nutrienti, fibre, condimente si verdeturi dupa gust.

Cartofii noi sunt deliciosi fierti, stropiti usor cu ulei de masline, apoi pudrati din belsug cu marar tocat…

Intr-adevar, cartofii au un continut ridicat de carbodidrati, dar sunt mai satiosi decat o felie de paine alba.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept